Plastförpackningar

04 juli 2018

Återvinn plastförpackningar - månadens miljötips

Alla förpackningar av plast, såväl hårda som mjuka kan återvinnas. Att återvinna är det bästa alternativet ur energi- och miljösynpunkt. Hjälp oss att minska mängden plast i avlopp, sjöar och hav.

Några exempel på plastförpackningar är plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt, yoghurt), chipspåsar och frigolit, även tråg för kött och fisk.

Om det finns insamling av plastförpackningar vid eller i din fastighet kan du lämna dessa där. På många av kommunernas bemannade återvinningscentraler står också insamlingsbehållare för återvinning av förpackningar.

Pantflaskor i plast lämnas mot pant i butiken.

Stora plastförpackningar som inte går in i behållarens öppning lämnas till kommunens återvinningscentral.

Förvaringsaskar för till exempel cd-skivor, sällskapsspel och krukor i plast ska läggas i vanliga soppåsen/brännbart.

Sådant som inte är förpackningar - pulkor, tvättkorgar, möbler med mera - lämnas som grovavfall på Råssa ÅVC.

Tänk på att om förpackningen har rester av lim, färg, lösningsmedel eller liknande ska den lämnas som farligt avfall. Detsamma gäller elektriska saker i plast.

Symboler för farligt avfall

Om burken eller flaskan är märkt med någon av de tre symbolerna ovan ska den lämnas som farligt avfall till kommunens insamling även om den är helt tom och torr. Den ska alltså inte lämnas på återvinningsstationer för förpackningar utan på den bemannade återvinningscentralen.

Läs mer på www.sopor.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster