Bollebygds kommun


Europa Direkt Sjuhärad

Europa Direkt är ett nätverk med informationskontor i alla EU-länder.
I Sverige finns 20 Europa Direktkontor, varav ett i Sjuhärad.

Europa Direkt Sjuhärads huvuduppgift är att sprida information och kunskap om EU samt
att stimulera till debatt om EU-frågor som är av betydelse för invånarna i Sjuhärad.

Vårt kontor ligger i Krafthuset,Vikingsborgs gränd 4, 517 83 Bollebygd
Vi har öppet Måndag 15-21, Onsdag 15-21 och Fredag 15-23
Tel. 033-430 55 31, 033-430 55 32
Det går även bra att kontakta oss via e-post eller använda  formuläret nedan.


Hos oss kan du:

  • Få informationsmaterial om EU
  • Få svar på dina frågor om EU och EU:s institutioner
  • Följ gärna våra aktiviteter genom vår sida på facebook.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Slopade roamingavgifter

Förra veckan röstade Europaparlamentet igenom EU-kommissionens förslag på slopade roamingavgifter. Detta innebär att mobilanvändare som reser inom EU från och med juni 2017 kommer att betala samma pris som hemma – utan några extra avgifter.
Du kommer att kunna surfa, sms:a och ringa som vanligt när du är i ett annat EU-land utan att det gör någon skillnad på din telefonräkning.

EU-kommissionens arbetsprogram för 2016

Den 27 oktober antog EU-kommissionen arbetsprogrammet för 2016 där de närmsta tolv månadernas arbete och åtgärder presenteras.
Arbetsprogrammet har arbetats fram tillsammans med Europaparlamentet och rådet för att nå så snabba och effektiva resultat som möjligt på de viktigaste områdena.

Det nya arbetsprogrammet innehåller 23 centrala initiativ: EU-kommissionens 10 politiska prioriteringar, 20 tillbakadragna förslag eller ändringar av förslag samt 40 åtgärder för att granska den befintliga EU-lagstiftningens kvalitet.

På många områden behövs gemensamma europeiska tag för att nå EU-kommissionens högt satta politiska mål såväl som våra egna mål i Sjuhärads området: – ett starkt miljöskydd - höga krav på socialt skydd och arbetsförhållanden - en trygg energiförsörjning - en stark ekonomi - en migrationspolitik som återspeglar våra gemensamma värderingar.

Visste du att kvinnor jobbar ca 2 månader gratis varje år?

Detta på grund av löneskillnader mellan män och kvinnor.
Läs mer om lönegapet på denna länklänk till annan webbplats

Skolambassadörer för EU sökes i Sjuhärad

Sedan 2010 har 148 lärare genomgått utbildningen till skolambassadör för EU. Nu är det dags att anmäla intresse för den femte omgången av utbildningen, som genomförs under 2016.

Mer information och intresseanmälan finner du här.länk till annan webbplats

EU på sociala medier

Vill du kolla EU:s konton på Twitter, Facebook och andra sociala medier?
Gå in på EU hemsida och använd dig av deras sökverktyg för att hitta konton med EU-innehåll på olika sociala medier.
Du kan bl.a. följa Donald Tusk eller Jean-Claude Juncker på Twitter eller EU-kommissionens och Europaparlamentets kanal på youtube.

På den här sidan kan du välja konton med hjälp av sökverktyget.länk till annan webbplats

Hållbart utvecklingsmål nr 1:
Bekämpa fattigdom i alla dess former globalt

Den 24 februari 2015 öronmärkte EU-kommissionen 3,8 miljarder euro för att hjälpa Europas mest utsatta. Fonden stödjer medlemsstaternas arbete med att hjälpa de som påverkats av den ekonomiska och sociala krisen och ska hjälpa 4 miljoner människor att ta sig ur materiell och social fattigdom.

Läs mer via länken:länk till annan webbplats


-Visste du att Västra Götalandsregionen bevakar vår regions intressen i Bryssel?

Hitta kontakt uppgifter på nedanstående länk:

http://skl.se/demokratiledningstyrning/euinternationellt/svenskaregionkontorbryssel.3569.htmllänk till annan webbplats

Sveriges medlemskap i EU 20 år  ska uppmärksammas under 2015


Fakta:

  • Hölls 13 november 1994.
  • Frågan som ställdes var "Anser du att Sverige bör bli medlem i EU i enlighet med avtalet mellan Sverige och EU:s medlemsstater?"
  • Valdeltagandet var 83,3 procent. 5,4 miljoner väljare röstade.
  • Ja fick 52,3 procent, drygt 2,8 miljoner röster.
  • Nej fick 46,8 procent, drygt 2,5 miljoner röster.
  • Knappt en procent röstade blankt, 49 000 röster.
  • Utslaget innebar att Sverige blev medlem i EU 1 januari 1995. (TT)


Tidsmaskinen: Hur EU:s politik har förändrat vår vardag de senaste 35 åren

När Europaparlamentet inleder en ny femårig mandatperiod och en ny EU-kommission tar form kan det vara dags att göra en återblick hur EU har påverkat våra liv de senaste 35 åren. Med vår tidsmaskins-applikation går resan tillbaka till 1979, året då det första EU-valet hölls. Läs mer och ta resan tillbaka i tiden.
Läs resten av artikeln på Europaparlamentets hemsida.länk till annan webbplats
Ladda ner artikeln i pdf-formatlänk till annan webbplats
 Alla nyheter om Europaparlamentet på Europarllänk till annan webbplats

Trots vitt skilda viljor har EU-ledarna enats om nya klimat- och energimål för unionen. Men eftergifter har gjorts för bland annat Polen, för att alls få med dem på avtalet.


– Man skulle alltid vilja ha mer, men vill man ha till ett avtal då gäller det att förhandla och ge och ta, säger statsminister Stefan Löfven på presskonferensen den 23 oktober.

Överenskommelsen innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2030, att andelen förnybar energi ska uppgå till 27 procent och att energieffektiviseringen ska vara 27 procent, vilket är en viss urvattning jämfört med det förslag som låg på bordet när EU-toppmötet startade.

Vad betyder detta för dig?

EU vill med sin energipolitik skapa en fungerande energimarknad, trygga energiförsörjningen samt främja energieffektivitet och energibesparingar. EU arbetar för att koppla samman medlemsländernas energinät.

EU-länderna bestämmer själva hur de ska använda sina energitillgångar och vilka energislag de vill använda. EU kan därför inte tvinga ett land att använda till exempel kärnkraft.

För att minska energikonsumtionen har EU infört regler om ekodesign, energideklaration av byggnader, märkning av hushållsprodukter och effektivare slutanvändning av energi och energitjänster.

Landsbygdsutveckling

Det finns många möjligheter för dig som vill bo, arbeta eller driva företag på landsbygden – men även en del utmaningar. Här hittar du inspiration, information om landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet samt kunskap och forskning om landsbygderna.

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/landsbygdsutveckling.4.5abb9acc11c89b20e9e8000321.htmllänk till annan webbplats

jobba som volontär

Att jobba som volontär är ett bra sätt att bidra till samhället, hemma eller utomlands, samtidigt som man får nya vänner och erfarenheter.

Den europeiska volontärtjänstenlänk till annan webbplats förmedlar volontärplatser i Europa och på andra håll i världen. Tjänsten vänder sig till dig som är mellan 18 och 30 år.
Du får ersättning för kost och logi men ingen lön.

Vill du åka utomlands som volontär i mellan två månader och ett år?
Här kan du läsa mer:


Ny webbplats om EU i ditt närområde

Nu finns det en ny Webbplats för dig som vill veta vilka projekt i ditt närområde som är medfinansierat av EU.
Sanolikt finns dessa i ditt närområde och förmodligen kommer du bli förvånad över hur mycket som EU medfinansierar.
En söktjänst på webbplatsen visar alla utveklingsprojekt som pågår i ditt närområde.
Syftet är att öka kunskapen om vad EU:s budget används till i Sverige och det lokala samhället. Klicka här för att komma till sidan EU nära dig.  http://www.eunaradig.se/länk till annan webbplats


Nyfiken på vilka svenska ledamöter som sitter i Europa Parlamentet fram till nästa val?


Kolla in bifogat blad, vem/vilka önskar vi bjuda in till debatt i Sjuhärad de kommande åren?

Svenska ledamöter av Europa Parlamentet 2014-2019 »PDF


Tveka inte att kontakta oss på Europa Direkt Sjuhärad !


UD:s reseinformation direkt i fickan

Nödläge i utlandet - vem ringer jag? Hur är säkerhetsläget i Brasilien? Kan jag resa utan pass till Schweiz? I den här appen finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. Genom checklistan "Min resa" kan du enkelt förbereda varje resa. UD önskar dig trevlig resa!

Läs mer om hur du kan få UD:s reseinformationlänk till annan webbplats direkt i fickan.

Kortavgifter inom EU

Sommaren är äntligen här och kanske planerar du att åka på solsemester utomlands? På Konsument Europas hemsidalänk till annan webbplats hittar du information om vad som gäller för kontantuttag och kortavgifter inom EU, Norge och Island.


Att resa inom EU – vad gäller egentligen?

Nu i mars är det många som börjar planera sommarens semester! Många svenskar väljer att semestra i något av EU:s medlemsländer, men vet du egentligen vad det är som gäller? Kommer du ihåg vilka länder det är som har eluttag som kräver adapter för att du ska kunna använda din mobilladdare? Vad gäller om du vill ha ta med din hund på din semesterresa till Spanien? Vet du hur mycket alkohol du får ta med dig hem när du varit på resa i Tyskland?

Allt detta och mycket mer kan du få svar på i broschyren ”Att resa i Europa”! Broschyren kan laddas ner här http://bookshop.europa.eu/sv/att-resa-i-europa-2013-2014-pbNA3012850/länk till annan webbplats eller hämtas hos oss på Europa Direkt Sjuhärad.

Glöm inte att beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort, vilket gör att du har rätt till sjukvård i EU:s länder. Tänk på att kortets giltighetstid bara är tre år – är ditt kort fortfarande giltigt? Kortet beställer du gratis här:

https://www.forsakringskassan.se/servicewebb/start.do?op=12011länk till annan webbplats

Visste du om att du kan få hjälp av Konsument Europa?

När du handlar varor och tjänster inom Sverige och är missnöjd finns det konsumentvägledare i din kommun som hjälper dig med hur du kan gå vidare. Visste du att du kan få stöd även på EU-nivå? Har du handlat en vara som du är missnöjd med inom EU, på Island eller i Norge kan du får stöd av Konsument Europa. Om du har kontaktat säljaren av varan och du ändå inte har fått hjälp som du är nöjd med kan du vända dig till Konsument Europa.

Konsument Europa kan medla mellan dig och säljaren och informera om rättigheter och skyldigheter. För att lära dig mer om när Konsument Europa kan hjälpa dig, läs härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan även få tips och råd om du ska köpa en bil i ett annat EU-land, eller biljetter till sportevenemang och konserter. Konsument Europa hjälper dig även genom att informera om vilka rättigheter du har till exempel om ditt flyg blir försenat eller inställt. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Erasmus+

 ...är det nya EU-programmet för utbildning,
yrkesutbildning, ungdom och idrott för perioden 2014-
2020. Det syftar till att öka kvalitén och relevansen av
kvalifikationer och kompetens. Människors personliga
utvecklingsmöjligheter och arbetstillfällen ska öka genom
detta. En ökning från 2,7 miljoner (perioden 2007-2013)
till 4 miljoner människor kommer att kunna ta del av
bidrag till att studera, åka ut som volontär, göra utlandspraktik
m.m. under 2014-2020.

Att endast ha ett program
istället för sju som tidigare kommer leda till enklare ansökningsregler, rutiner samt
undvika dubbelarbete.

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/länk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 2015-11-26, av Jeanette Torstensson
Sidansvarig: Patrik Gimfalk

För dig mellan 0-18

http://europa.eu/youth/sv

Studera och arbeta

i Europa

Vill du besöka oss

Vi finns i Krafthuset,
Vikingsborgs gränd 4

Vi har öppet
Måndag 15-21
Onsdag 15-21
Fredag 15-23

Vägbeskrivning till krafthuset»länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Camilla Falk
Folkhälsosamordnare
Telefon: 033-430 55 32
Skicka e-post till »

Patrik Gimfalk
Kultur- och fritidschef
Telefon: 033-430 55 31
Skicka e-post till »