Bollebygds kommun

Europa Direkt Sjuhärad

Europa Direkt är ett nätverk med informationskontor i alla EU-länder.
I Sverige finns 20 Europa Direktkontor, varav ett i Sjuhärad.
Europa Direkt Sjuhärads huvuduppgift är att sprida information och
kunskap om EU samt att stimulera till debatt om EU-frågor som är av betydelse för invånarna i Sjuhärad.
Vårt kontor ligger i Krafthuset
Vikingsborgs gränd 4, 517 83 Bollebygd
Vi har öppet Måndag 15-21, Onsdag 15-21 och Fredag 15-23.
Det går även att kontakta oss på formuläret nedan.

Europadirekt Sjuhärad har sommarstängt mellan den 14 Juli - 8 Augusti

Vi önskar alla en riktigt skön sommar!

/Europadirekt SjuhäradHos oss kan du:

  • Få informationsmaterial om EU
  • Få svar på dina frågor om EU och EU:s institutioner
  • Följ gärna våra aktiviteter genom vår sida på facebook.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyfiken på vilka svenska ledamöter som sitter i Europa Parlamentet fram till nästa val?


Kolla in bifogat blad, vem/vilka önskar vi bjuda in till debatt i Sjuhärad de kommande åren?

Svenska ledamöter av Europa Parlamentet 2014-2019 »PDF


Tveka inte att kontakta oss på Europa Direkt Sjuhärad !


Europaparlamentets ledamöter valde den 1 juli-2014 Martin Schulz till talman för ytterligare en period på två och ett halvt år, det vill säga fram till januari 2017. Schulz kommer från Aachen i Tyskland och var även talman under den andra halvan av den förra mandatperioden. Han fick 409 ja-röster av totalt 723 avlagda röster i den första valomgången.

Martin Schulz är den första person någonsin som blivit omvald till posten som talman i Europaparlamentet. I ett kort tal till kammaren strax efter valet sa han:

– Det är en särskild ära att bli omvald till talman. Jag kommer att ta den här uppgiften på största allvar, eftersom vi i parlamentet utgör den europeiska demokratins hjärta, med ansvar att anta lagar och se till att de genomförs.


Om ni sitter vid datorn idag tisdag den 1 juli  kan vi rekommendera följande 2 seminarier som webstreamas från Almedalen:

http://ec.europa.eu/sweden/events/20140701_sv.htmlänk till annan webbplats

11.30-12.30

Nytt Europaparlament och snart ny EU-kommission - vad blir den nya agendan?

Nya EU-kommissionärer, nya parlamentsledamöter och ny ordförande för Europeiska rådet - allt händer under 2014. Vilka blir EU:s prioriteringar för nästa femårsperiod? Vad bör den nya EU-kommissionen fokusera på under åren 2014-2019? Välkommen till en öppen debatt om EU:s framtida agenda. 

Deltagare

Johan Hassel (kanslichef Global utmaning)

Maria Åsenius (kabinettchef för EU-kommissionär Cecilia Malmström)

Johan Oljeqvist (VD, Fryshuset) 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

13:00-13:30 

Italien nytt ordförandeland i EU. Vad står på agendan?

Italien tar över ordförandeskapet i EU den 1 juli och kommer under de närmsta sex månaderna att driva den politiska beslutsprocessen framåt. Vilka frågor vill Italien driva nästa mandatperiod, och vilka blir de största utmaningarna hösten 2014? 

Deltagare

Elena Basile (Italiens ambassadör i Sverige)


Ska du besöka Gotland och Visby under vecka 27?

Den svenska representationen för  EU-kommissionen är på plats, passa på att prata EU!

Under fem dagar kommer politiker, journalister, företrädare från näringslivet, medborgare och intressegrupper att mötas i EUROPAHUSET på Strandvägen i Visby för att samtala och debattera aktuella och långsiktiga samhällsfrågor.

http://www.almedalsveckan.infolänk till annan webbplats


UD:s reseinformation direkt i fickan

Nödläge i utlandet - vem ringer jag? Hur är säkerhetsläget i Brasilien? Kan jag resa utan pass till Schweiz? I den här appen finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. Genom checklistan "Min resa" kan du enkelt förbereda varje resa. UD önskar dig trevlig resa!

Läs mer om hur du kan få UD:s reseinformationlänk till annan webbplats direkt i fickan.

Kortavgifter inom EU

Sommaren är äntligen här och kanske planerar du att åka på solsemester utomlands? På Konsument Europas hemsidalänk till annan webbplats hittar du information om vad som gäller för kontantuttag och kortavgifter inom EU, Norge och Island.

Vill du vara med och påverka?

Då är Samråd om Europa 2020 - strategin något för dig!

Europeiska kommissionen vill få underlag till översynen av Europa 2020-strategin och få synpunkter på hur strategin kan vidareutvecklas. Efter avslutat samråd kommer kommissionen att analysera de inkomna svaren. På grundval av samrådsresultatet kommer kommissionen sedan i början av 2015 att lägga fram förslag till hur strategin kan vidareutvecklas för framtiden.

Samrådet pågår mellan den 5 maj och den 31 oktober 2014 och alla som önskar kan svara på samrådet på nätet eller skicka sitt svar/bidrag med mejl eller post på vilket som helst av de 24 officiella EU-språken.

Läs mer om samråd Europa 2020 strateginlänk till annan webbplats.

Europaparlamentsvalet 2014 är över

Igår gick stora delar av EU-befolkningen till valurnorna och röstade i valet till europaparlamentet. Ungefärliga valresultat för Sverige är redan tillgängliga här: http://www.val.se/val/ep2014/valnatt/E/rike/index.htmllänk till annan webbplats

Valdeltagandet i hela landet låg på ungefär 49 %, en ökning sen förra valet på 5 %. De slutgiltiga valresultaten, där man även tittar på hur personvalen sett ut, kommer att vara färdiga någon gång i mitten av veckan.

Vad händer nu då?

Jo, först och främst ska de partier som valts in från hela Europa försöka bilda partigrupper. En partigrupp måste bestå av minst 25 ledamöter från minst 7 av EU:s medlemsländer. Partigrupperna byggs på att varje parti försöker hitta de partier likt de själva, t.ex. sitter svenska socialdemokrater i en partigrupp med socialdemokrater från andra länder. För de partier som inte hittar någon grupp de vill eller får tillhöra är det möjligt att vara grupplös, men det innebär ofta att man inte får prata lika mycket i parlamentet. I nuläget ser det ut som EPP kommer vara den största gruppen även denna mandatperiod (den grupp som M och KD sitter i).

När partigrupperna är bildade ska parlamentet ta ställning till vem som ska få jobbet som EU-kommissionens ordförande. Det är de 28 medlemsländernas stats- eller regeringschefer som tillsammans ska komma fram med ett förslag på vem som ska bli kommissionens ordförande, och de ska ta hänsyn till valresultatet i europaparlamentsvalet när de väljer. Den person som stat- eller regeringscheferna väljer ska parlamentet sen rösta ja eller nej till, och så håller man på tills man är överens. Därefter tillsätts övriga kommissionärer.


Att resa inom EU – vad gäller egentligen?

Nu i mars är det många som börjar planera sommarens semester! Många svenskar väljer att semestra i något av EU:s medlemsländer, men vet du egentligen vad det är som gäller? Kommer du ihåg vilka länder det är som har eluttag som kräver adapter för att du ska kunna använda din mobilladdare? Vad gäller om du vill ha ta med din hund på din semesterresa till Spanien? Vet du hur mycket alkohol du får ta med dig hem när du varit på resa i Tyskland?

Allt detta och mycket mer kan du få svar på i broschyren ”Att resa i Europa”! Broschyren kan laddas ner här http://bookshop.europa.eu/sv/att-resa-i-europa-2013-2014-pbNA3012850/länk till annan webbplats eller hämtas hos oss på Europa Direkt Sjuhärad.

Glöm inte att beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort, vilket gör att du har rätt till sjukvård i EU:s länder. Tänk på att kortets giltighetstid bara är tre år – är ditt kort fortfarande giltigt? Kortet beställer du gratis här:

https://www.forsakringskassan.se/servicewebb/start.do?op=12011länk till annan webbplats

Visste du om att du kan få hjälp av Konsument Europa?

När du handlar varor och tjänster inom Sverige och är missnöjd finns det konsumentvägledare i din kommun som hjälper dig med hur du kan gå vidare. Visste du att du kan få stöd även på EU-nivå? Har du handlat en vara som du är missnöjd med inom EU, på Island eller i Norge kan du får stöd av Konsument Europa. Om du har kontaktat säljaren av varan och du ändå inte har fått hjälp som du är nöjd med kan du vända dig till Konsument Europa.

Konsument Europa kan medla mellan dig och säljaren och informera om rättigheter och skyldigheter. För att lära dig mer om när Konsument Europa kan hjälpa dig, läs härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan även få tips och råd om du ska köpa en bil i ett annat EU-land, eller biljetter till sportevenemang och konserter. Konsument Europa hjälper dig även genom att informera om vilka rättigheter du har till exempel om ditt flyg blir försenat eller inställt. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Erasmus+

 ...är det nya EU-programmet för utbildning,
yrkesutbildning, ungdom och idrott för perioden 2014-
2020. Det syftar till att öka kvalitén och relevansen av
kvalifikationer och kompetens. Människors personliga
utvecklingsmöjligheter och arbetstillfällen ska öka genom
detta. En ökning från 2,7 miljoner (perioden 2007-2013)
till 4 miljoner människor kommer att kunna ta del av
bidrag till att studera, åka ut som volontär, göra utlandspraktik
m.m. under 2014-2020.

Att endast ha ett program
istället för sju som tidigare kommer leda till enklare ansökningsregler, rutiner samt
undvika dubbelarbete.

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/länk till annan webbplats


Senast uppdaterad: 2014-07-11, av Iris Falk
Sidansvarig: Patrik Gimfalk

För dig mellan 0-18

Studera och arbeta


i Europa

För dig med företag

Har du frågor om EU ?

Vill du besöka oss

Vi finns i Krafthuset,
Vikingsborgs gränd 4

Vi har öppet
Måndag 15-21
Onsdag 15-21
Fredag 15-23

Det går även att kontakta oss på  ovan angivna e-post
övriga kontorstider.

Hitta hit»länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Camilla Falk
Folkhälsosamordnare
Telefon: 033-430 55 32
Skicka e-post till »

Patrik Gimfalk
Kultursamordnare
Telefon: 033-430 55 31
Skicka e-post till »