Vinnarna av Juvenes Translatores

Från vänster: Matthias Peters, Maria Sjöström Gisslén, Zsanett Waldau, Andreas Hygrell, Philip von Scheele och Rudolf Udvardy

15 februari 2017

Andreas Hygrell på Tyska Skolan i Stockholm vann EU:s översättningstävling

Grattis till de 28 briljanta elever som vann översättningstävlingen
Juvenes Translatores 2016 – tillsammans lyckades de kryssa rätt mellan de 24 EU-språken! Vinnarna får ta emot priset för sitt lands bästa översättning i Bryssel den 6 april.

Den 2 februari tillkännagav EU-kommissionen vinnarna i sin årliga översättningstävling Juvenes Translatoreslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De 28 gymnasieeleverna, en per EU-land, har utsetts i konkurrens med över 3 000 deltagare från hela EU. Vinnarna bjuds in till Bryssel den 6 april för att ta emot priset från kommissionär Günther H. Oettinger.

I år firar tävlingen 10 år och temat för texterna var därför språk och översättning. Deltagarna kunde välja mellan 552 möjliga språkkombinationer bland de 24 officiella EU-språken. Den här gången använde de 152 språkkombinationer, bl.a. från grekiska till lettiska och från bulgariska till portugisiska. Alla vinnare valde att översätta till sitt starkaste språk eller modersmål, precis som EU-institutionernas översättare. Den svenska vinnaren översatte från tyska till svenska.

Bakgrund

Sedan 2007 anordnas tävlingen Juvenes Translatores (”unga översättare” på latin) varje år av kommissionens generaldirektorat för översättning. Målet är att främja språkinlärning i skolorna och ge ungdomarna en inblick i hur det är att arbeta som översättare. Tävlingen riktar sig till 17-åriga gymnasieelever (det vill säga födda 1999 i den här omgången) och äger rum samtidigt på alla utvalda skolor i EU. Genom åren har tävlingen sporrat en del av deltagarna att fortsätta med språkstudier på universitetet och bli översättare.

I år fyller tävlingen 10 år och Europeiska unionen 60 år. Översättning har varit en del av EU sedan starten och språk var också ämnet för den allra första förordningen (rådets förordning nr 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från 1958).