Loïc Ripert

25 januari 2018

Cassandra, tidigare praktikant på Europa Direkt Sjuhärad, har träffat EVS-volontären Loïc Ripert som har rest från Lyon, Frankrike

Loïc Ripert är en av sex engagerade EVS-volontärer som i maj 2016 kom till Borås kommun för att arbeta med ungdomar på Norrbyhuset. Han har rest från Lyon i Frankrike för att arbeta med ungdomar i Sverige och för att undersöka varför svenskar är bland de lyckligaste människorna i världen. Den 25 oktober anordnade Loïc en kväll med franskt tema på Norrbyhuset där han bjöd på mat, film och bilder från Frankrike.

EVS står för europeisk volontärtjänst och vänder sig till personer mellan 18-30 år som vill pröva arbeta ute i Europa. En kan välja att åka mellan två veckor upp till 12 månader och få möjlighet att arbete med något som intresserar just dig. Loïc är intresserad av ungdomsfrågor och blev placerad att arbeta med ungdomar på Norrbyhuset och har valt att stanna i 12 månader. När jag träffar honom på Norrbyhuset och pratar om hans resa hittills så berättar han att han känner att tiden har gått fort då han snart är inne på sin åttonde månad i Sverige.

Fascinerad av den svenska kulturen

När jag träffade Loïc för första gången höll jag en presentation om Bordeaux som ligger i Södra Frankrike och sedan dess har vi varit varandras språkvänner då han har utvecklat min franska och jag lärt honom svenska. Loïc är fascinerad över den svenska kulturen då den skiljer sig åt från den franska på många sätt. Anledningen till att han valde att åka till Sverige var för att han ville undersöka varför vi är bland de lyckligaste människorna i världen, trots vårt kalla klimat. Han har inte kommit på något svar än, en spekulation han har är att det kanske beror på vårt goda fika.

Projekt om sitt hemland

Som EVS-volontär får en ett uppdrag att genomföra ett projekt som gärna får handla om sitt hemland för att föra kunskap vidare till ungdomarna. Loïcs projekt var en franskakväll på Norrbyhuset där han bjöd på fransk mat, visade Asterix och Obelix (som är hans favoritfilm) samt ett quiz om Frankrike. De andra volontärerna hjälper självklart till och är med och stöttar varandras projekt. Dessa kvällar är även till för att visa medborgare att det finns en stor möjlighet att bli EVS-volontär om en skulle vilja upptäcka ett annat land. Som EVS-volontär betalas resa, boende och mat för dig vilket betyder att du inte behöver ha en stor buffert för att kunna åka iväg.

Vänner för livet

För Loïc har det betytt mycket att få komma iväg som EVS-volontär och träffa andra människor från olika delar av EU. Under sin tid i Sverige har han förbättrat sina språkkunskaper, men det allra viktigaste är nog att han har skaffat sig vänner för livet.