Margaretha

12 april 2017

En intervju med Margaretha Litzell

På Tranemo gymnasieskola hittar vi Margaretha Litzell, en vård- och omsorgslärare som nyligen blivit utsedd till skolambassadör för EU och börjar utbildningen i Bryssel nu i April.

Margaretha brinner för utvecklingsarbete inom vård och omsorg samt skolutveckling inom EU. Hon förklarar att dagens skola består av elever från alla världens hörn och hon vill med sin skolambassadörsroll samverka med skolledningen för att inspirera och stötta kollegor i arbetet med att undervisa om EU och Europafrågor.

Berätta kort för läsaren vem du är?

Mitt namn är Margaretha Litzell, jag är vård- och omsorgslärare på Tranemo gymnasieskola och har ett intresse för vision och utvecklingsarbete både inom VO och skolutveckling inom EU. Min familj är min make och två vuxna döttrar samt ett barnbarn som förgyller min vardag. Mina intressen är våra husdjur och ett aktivt friluftsliv.

Vad betyder det att vara skolambassadör?

Ännu vet jag inte fullt ut vad rollen innebär eftersom utbildningen startar i Bryssel april 2017, men jag ser fram emot att utbilda mig till skolambassadör för EU. Jag hoppas att utbildningen ska ge mig bra information som jag sedan kan dela vidare till intresserade. Mitt mål är att i samverkan med skolledningen kunna inspirera och stötta kollegor på skolan i arbetet med att undervisa om EU och Europafrågor. Både yrkesprogrammen och de teoretiska programmen skall kunna ta del av det utbud som finns inom EU. Denna utbildning vänder sig både till skolledare och lärare vilket jag tycker är positivt. EU frågorna får inte hamna i en garderob utan måste lyftas fram i det dagliga arbetet.

Min och skolledningens förhoppning är att detta ska leda till skol- och verksamhetsutveckling på ett mer övergripande plan.Dagens skola består idag av elever från världens alla hörn. Ett ”nytänk” och integrering och internationalisering i skolan har stor betydelse för att bilda framtida arbetskraft i kommunen. Där har den globala skolan och EU en viktig del i att stödja kommunerna i sin integration.Jag ser mycket framemot utbildningen och uppdraget. Jag har sedan 2013 (2013- 2016) deltagit i Boråsregionens internationella nätverk (BIN) vilket har gett mig ett nätverk och utökat intresse för frågorna.

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

Vård och omsorg, samhällskunskap och historia har alltid varit mest spännande för mig. Att förstå hur historia och samhällsutvecklingen påverkar individen är intressant för mig både inom vård och omsorg och i samhället i stort.

Vilken stad besöker du gärna inom EU och varför?

Jag besöker gärna flera stora städer inom EU t.ex. Berlin eller Krakow.Det jag gillar med att möta en ny stad är att få ta del av ny spännande mat samt att få kunskap om landets och stadens historia, vilket är väldigt intressant.

Vad vet du nu som du önskar att du hade vetat när du var yngre?

När jag var yngre trodde jag att det fanns så många hinder och att jag inte hade förmågan att klara saker själv. Jag oroade mig för mycket. Idag litar jag på mig själv och utmanar mig, litar på mitt eget omdöme, inser mina begränsningar samt ber om hjälp när jag tycker något är svårt.

Vad betyder Sjuhärad för dig?

Sjuhäradsbygden med Borås regionen är min hembygd. Jag är född och uppvuxen i Holsljunga och bor kvar där än. Jag värnar om landsbygden och anser att det är viktigt att lyfta fram landsbygdens förtjänster. Att genom bra kommunikationer, internet och fiberutvecklingen kunna ta del av ett rikt kulturutbud trots att man har moder natur in på knutarna anser jag är en rikedom i sig.

Vilket ämnesområde inom EU är du mest engagerad inom?

Svår fråga. Inom skolan handlar det mycket om att eleverna skall bli omvärldorienterade. Inse att den lilla kommunen och Sverige är en del av EU och att vi alla är beroende av vad som händer inom Europa. Vi är alla olika men ändå så lika.

Vad har du på gång?

I slutet av mars åker vi, 4 kollegor samt 36 gymnasieelever till Krakow för studiebesök Auschwitz 1 och Auschwitz - Birkenau. Detta är en viktig resa för att belysa det största brottet i mänsklighetens historia. I april 2017 åker jag till Bryssel för att utbilda mig till EU skolambassadör. Dessutom har jag under en längre tid varit engagerad i utvecklingen av Vård- och omsorgscollege inom Boråsregionen. Det är en spännande process som kan leda till något bra för vård och omsorg i regionen.