1 juni 2017

Europa Direkt Sjuhärad har intervjuat Cassandra Andersson som varit utbytesstudent i Frankrike, Bordeaux

Under våren har Cassandra Andersson varit praktikant på Europa Direkt Sjuhärad, men innan dess spenderade hon ett år i Frankrike, Bordeaux som utbytesstudent. Vanligtvis studerar hon till statsvetare på Uppsala universitet med inriktning internationell politik.

Berätta kort för läsaren vem du är

Mitt namn är Cassandra Andersson och jag är en 24-årig tjej från Uppsala som har ett stort samhällsintresse och därför har jag utbildat mig till statsvetare vid Uppsala universitet med inriktningen internationell politik. Mitt utbytesår spenderade jag i vackra staden Bordeaux, eller som den är mer känd som – vinhuvudstaden. Som person är jag driven, positiv och inte rädd för utmaningar! Jag har ett stort intresse för mänskliga rättigheter och mycket av min fritid går till mitt ideella engagemang i Röda Korset. Annars tycker jag om att vara ute i naturen eller nära vattnet.

Vad fick dig att åka på utbyte genom Erasmus?

Redan som liten flicka visste jag att jag ville studera utomlands för att lära känna en annan kultur och lära mig ett nytt språk. När universitetet sedan annonserade ut platserna det fanns att söka fastnade jag för Bordeaux eftersom jag länge velat förbättra min franska. Universitetet hade ett samarbete med Erasmus så det var självklart för mig att åka genom dem.

Hur går processen till för att åka via Erasmus?

Min process gick genom universitetet, så det var dem jag lämnade in min skriftliga ansökan till och sedan skötte universitetet och skolan det mellan varandra. Superenkelt!

Var Frankrike ett självklart beslut?

Ja, det var ett självklart beslut! Det som var den största frågan var vilken stad jag skulle välja. I slutändan valde jag mellan Paris och Bordeaux. Jag valde sedan Bordeaux eftersom det inte var så många som åkte dit och jag ville göra något annorlunda. Universitetet Sciences Po fanns både i Paris och Bordeaux, men värmen och kulturen i södra Frankrike lockade också.

Är det någon skillnad mellan att studera i Sverige och Frankrike?

Jag skulle säga att det är en gigantisk skillnad. För det första är det en stark fransk kultur med flytande tider (ingen akademisk kvart inte!) och lärarna är mycket mer frispråkiga. Lektionerna är ibland som en enda stor debatt där den som pratar högst, hörs mest. Det är ingen handuppräckning utan det handlar mycket om att kunna ta för sig i rummet. På universitetet läser man väldigt många kurser på 2 och 4 högskolepoäng (hp) istället för i Sverige med en kurs på 30 hp. Det gör att det kan bli väldigt ”hattigt” att ha så många kurser på gång samtidigt. Men det allra bästa med att studera i Frankrike är att det var en stor utmaning och allt jag trodde att jag visste utmanades av lärarna vilket gav mig ett nytt perspektiv på världen.

Skulle du rekommendera andra att åka på utbyte genom Erasmus?

Ja, absolut! Att åka på utbyte är ett av de bästa besluten jag har tagit. Tiden i Bordeaux lärde mig mycket om mig själv, men också om omvärlden. Jag rekommenderar alla som funderar på att göra något nytt att satsa. Det värsta som kan hända är att man flyger tillbaka till Sverige, men då behöver man aldrig tänka på vad som kunde ha varit. I början kan det kännas lite tufft med nytt språk och en helt annorlunda kultur i skolan, men efter ett tag kommer man in i det och man får en ny vardag. Jag tror att alla som åker på utbyte kommer hem med värdefulla erfarenheter.

Vad får man inte missa när man åker till Bordeaux?

När du kommer till Frankrike så gå till det närmsta boulangerie och unna dig en croissant! Sätt dig sedan på en uteservering tillsammans med alla andra fransmän med en espresso i handen och njut av surret. Bordeaux är den stad med störst UNESCO märkta ytan i Europa så staden är fylld av vackra katedraler och byggnader som tar dagar att se! Bordeaux har även lyxen att ligga vid vattnet och på kvällarna samlas flera hundra besökarna för att lyssna på livemusik. En annan sak som man inte bör missa är byn Saint-Émilion som är belägen utanför Bordeaux där man kan besöka vingårdar och träffa vinodlarna. Du kommer både att lära dig mycket och få smaka på goda viner. Framförallt så ska man inte missa Bordeaux för att det är en perfekt chans att få uppleva den franska medelhavskulturen på.