28 juni 2017

Europa Direkt Sjuhärad har intervjuat utbytesstudenten Stina Eliasson som är på utbyte i Spanien, Murcia

Europa Direkt Sjuhärad har intervjuat Stina Eliasson som just nu är på utbyte i Spanien, Murcia. Vanligtvis studerar hon till lärare på Borås Högskola, men har nu åkt mot varmare breddgrader för att vidga sina vyer.

Berätta kort för läsaren vem du är:

Mitt namn är Stina Eliasson och är en 22-årig tjej från Borås som studerar till lärare på Borås Högskola i vanliga fall, men just nu pluggar jag i staden Murcia, en stad belägen i södra Spanien. Jag skulle vilja kalla mig för en spontan och ordningsam person som har många olika intressen så som träning, kläder och matlagning. Men jag tycker även om att rita, fota, skriva och jobba i skolan (såklart!). Jag gör oftast det jag känner för!

Vad fick dig att åka på utbyte genom Erasmus?

Anledningen till att jag sökte mig utomlands var att jag behövde ett miljöombyte, men även för att jag ville utvecklas och se saker från ett annat perspektiv. Jag är väldigt intresserad av kultur och möten med olika människor.

Hur går processen till för att åka via Erasmus?

Det var en ganska lätt process. För mig var det bara att ta kontakt med min skolas koordinator och sedan startades en process med pappersarbete för ansökan om utlandsstudier. Efter att ansökan blivit godkänd var det dags att börja förbereda vilka kurser jag skulle läsa, var jag skulle bo och dokument som skulle skrivas under så som försäkringspapper.

Var Spanien ett självklart beslut?

Nej, faktiskt inte. Innan jag ens började studera vid Borås Högskola funderade jag på England. Men de tog inte emot studenter på vårterminen när jag ville åka så valet stod mellan Danmark eller Spanien. Danmark hade ett väldigt lockande program, men jag kände att jag ville åka lite längre hemifrån och jag kände att den spanska kulturen, solen och värmen lockade mer.

Är det någon skillnad mellan att studera i Sverige och Spanien?

Ja, det är en stor skillnad! Här liknar universitetet mer gymnasiet enligt mig. Det är svårare att få jobb här nere efter ”high school” och därför påbörjar ungdomar sin utbildning när de är 18 år vilket sänker både mognadsnivån och undervisningsnivån. Undervisningen är inte sämre, men uppgifterna blir på något sätt anpassade efter ålder. Detta har i och för sig varit bra för min kreativitet, men passar nog inte alla. Sen har de ett oerhört udda tempo där de läser sex stycken kurser per termin och jag tycker att det blir stressigt att fokusera på alla ämnen samtidigt och ta in allt som man borde. Det är lite tråkigt eftersom kurserna är väldigt intressanta och lärorika. Jag läser kurser på första året och det liknar det första året i Sverige, men hemma är tempot mycket lugnare där man kan välja studienivå själv. En annan viktig skillnad är att Spanien har stora slutprov i varje kurs i slutet av terminen, till skillnad från Sverige där vi klarar av våra studier successivt under hela terminen, vilket jag föredrar alla dagar i veckan! Sammanfattningsvis tycker jag att det vore bra om Sverige hade infört Spaniens intensitet och Spanien hade behövt lite mer av vårt fokus.

Skulle du rekommendera andra att åka på utbyte genom Erasmus?

Absolut! Bara för att det är så otroligt roligt! Jag är glad över att jag vågade åka och att jag gör det jag gör. Oavsett hur det går i skolan så kommer jag alltid ha med denna resan som en av mina största erfarenheter. Man får chansen att möta så många olika människor och när man är Erasmus-student får man chansen att följa med på resor och aktiviteter vilket ger en chans att lära känna människor i samma sits som dig själv. Jag älskar det! Dessutom vill jag tillägga att för mig som blivande lärare har det varit inspirerande att få gå i skolan här.

Vad får man inte missa när man åker till Spanien?

Det man inte får missa är att ta del av kulturen på platsen man befinner sig på. Det bästa med att inte vara ”sommar-turist” är att man hamnar mitt i det spanska livet, vilket är helt fantastiskt! Men skulle jag åka hit igen skulle jag inte vilja missa Valencia, en vandring i bergen eller paellan.