8 december 2017

Exklusiv intervju med Emelie Nilsson

En teaterintresserad internationell samordnare i Borås stad som jobbar med och för ungdomar. När hon ej gör det så vandrar hon eller befinner sig gärna i någon skog lyssnandes på någon bra radiodokumentär.

Berätta kort för läsaren vem du är ?

Jag är 26 år gammal från Ulricehamn, just nu bosatt i Borås. Har en examen i socialantropologi och sjunger hellre på scen än i duschen. Vandring är min nya grej och en finner mig gärna i en skog lyssnandes på någon bra radiodokumentär. Mitt stora intresse är sedan barnsben teater. Vill passa på att göra lite reklam för Torpa Slottsteater, vågar påstå att det är norra Europas bästa utomhusteater! Trivs allra bäst med en kaffekopp i mormors kök på landet, vill gärna lära mig segla och hoppas på att kunna vandra Camino de Santiago inom en snar framtid.

Berätta om din roll på Borås Stad.

Just nu jobbar jag som internationell samordnare inom Mötesplatser och Öppen Ungdomsverksamhet. Min roll är att jobba praktiskt, strategisk och utåtriktat med internationella ungdomsprojekt. Framförallt jobbar vi med europeisk volontärtjänst, som ett sätt för unga människor mellan 18-30 år att få praktisk arbetslivserfarenhet i ett annat EU-land. Vi har just nu 8 volontärer från hela Europa i Borås som jobbar mot våra ungdomsverksamheter och mötesplatser. Utöver detta anordnar vi ungdomsutbyten och olika informationsevent.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mina fantastiska kollegor som inspirerar mig i mitt arbete, att vi inom verksamheten försöker jobba aktivt med jämställdhet och inkludering på olika sätt, det gör mig stolt att få vara en del av detta arbete. Volontärerna som jag får jobba sida vid sida med, att se hur deras erfarenheter och idéer tas tillvara på och som gör att vi skapar bättre verksamhet till våra besökare. Och att jag ständigt utvecklas och lär mig tillsammans med andra.

Vad var ditt favorit ämne i skolan?

Får en säga alla ämnen eller är det för provocerande? Jag passade bra in i skolans mall så jag har alltid tyckt att det varit roligt med den typen av kunskap! Men de roligaste ämnena var dem där lärarna kunde gå utanför undervisningsnormen, som på historian när vår lärare sjöng opera.

Vad vet du nu som du önskar att du hade vetat när du var yngre?

Jag väljer att citera Edith Södergran på denna fråga:

”Min självsäkerhet beror på att jag hittat mina dimensioner. Det anstår mig icke att göra min mindre än vad jag är.”

Vad betyder Sjuhärad för dig?

Jag har alltid haft ett väldigt ambivalent förhållande till min hembygd. Vill ständigt bort till något mer spännande och större, men känner mig alltid mer hemma nära de granbeklädda kullarna och mörka sjöarna. Den del av Sjuhärad jag känner till har alltid haft en fin förmåga att anpassa sig till sin litenhet, utan att för den skull förminska sig själv. Jag upplever mycket initiativkraft från lokalsamhället och vilja att ständigt utvecklas, vilket jag tror det är det som gör det folk kommer välja att flytta hit.

Vilket ämnesområde inom EU är ni mest engagerad inom?

Ungdomsfrågor – framförallt ungdomars mobilitet som ett redskap för ökad tolerans, förståelse och socialinkludering, hur vi införlivar barnkonventionen i praktiken samt hur vi jobbar för att lyfta fram icke-formellt lärande som ett sätt att tillförskaffa sig reell kunskap.

Vad har du på gång?

Förra veckan anordnare våra volontärer en stor återträff här i Borås för volontärer runt om i Sverige. Förhoppningsvis leder detta till mer samarbete volontärerna emellan, nätverkande är en viktig del i vårt arbete.

Annars är vi inne i en period av förberedelser för nya projektansökningar, vi hoppas på att ta emot nya volontärer i början av nästa år – då behövs det fixas alltifrån visum till introduktion för personalgruppen. Jag har också börjat jobba med en grupp ungdomar som vill ansöka om ett ungdomsutbyte med unga från Spanien och Georgien. Tanken är att de ska få kunskap i hur man skriver en EU-ansökan och att jag är med som stöd, det blir ett spännande arbete!