20 december 2017

Exklusiv intervju med Jasenko Selimovic

Sjuhärad är för Jasenko ett kärt område där familjen har en liten stuga. Han har även tidigare arbetat i Borås och gillar dess rika historia.

Berätta kort för läsaren vem du är

Jag är Europaparlamentariker för Liberalerna och är nu inne på mitt andra år i Europaparlamentet. Jag är född och uppvuxen i Sarajevo (Bosnien) och har nu bott i Sverige i snart halva mitt liv, då jag kom som flykting från kriget på Balkan. Inom politiken är mitt mål att möjliggöra större frihet för invånarna i EU och inkludera resterande länder i Europa i unionen.

Vilket var ditt favoritämne i skolan?
I skolan var mitt favoritämne något av filosofi, ekonomi eller språk. Men behövde inte plugga så mycket dessa ämnen så jag föredrog de framför andra.

Vilken stad besöker du gärna inom EU och varför?
Inom Europa besöker jag gärna Sarajevo i Bosnien, detta för att mina barn gillar badbassängen där. Pienzza i Italien, för att där uppskattar jag enormt hare med gnocchi från den lokala restaurangen och även besöka Giottos Fresker som är i en basilika i närheten. Prag i Tjeckien, för att den staden anser jag vara enormt vacker.

Vad vet du nu som du önskar att du hade vetat när du var yngre?
Jag önskar att jag tidigare hade lärdomen om att det är okej att göra misstag, och att misstagen i sig snarare leder till en ny lärdom än endast ett misslyckande.

Vad betyder Sjuhärad för dig?
Det är mig kärt område. Jag (dvs min frus familj) har en liten stuga där, jag har jobbat i Borås när jag satte upp en föreställning och gillar också dess rika historia delvis framsprungen ur faktum att regionen var en viktig gräns mot Danmark under medeltiden.

Vilket ämnesområde inom EU är du mest engagerad inom?

Inom EU är jag mest engagerad inom inre marknad, konstitutionella frågor och sysselsättning och sociala frågor. Jag är mån om att värna om den fria rörligheten inom EU inom dessa områden, men även om unionens utvidgning och att inkludera större delar av Europa i samarbetet- speciellt i ljuset av Brexit.

Vad har du på gång?

På gång inom arbetet i Europaparlmentet är som jag tidigare nämnt arbetet med den fira rörligheten och utvidgningen av EU, men utöver detta är jag väldigt aktiv inom förhandlingarna av Brexit som är en väldigt aktuell fråga den kommande tiden. Bortsett från arbetet jobbar jag på att plugga för att ta flygcertifikat, då jag önskar kunna flyga.