26 juni 2017

Exklusiv intervju med Max Andersson

Max Andersson är mikrobiologen som fokuserar på klimatfrågor, gärna läser böcker och har koll på artificiell intelligens.

Berätta kort för läsaren vem du är:

Jag är EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna, tidigare satt jag i riksdagen. Jag har en utbildning inom mikrobiologi och bor med min familj i Göteborgsförorten Bergsjön. När jag har chans att koppla av så läser jag gärna böcker, framför allt science fiction-böcker.

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

Matematik.

Vilken stad besöker du gärna inom EU och varför?

Jag skulle gärna vilja besöka Prag igen. Jag har varit i staden tidigare, men inte hunnit turista, titta på arkitekturen och besöka muséer.

Vad vet du nu som du önskar att du hade vetat när du var yngre?

Att jag borde ha aktiverat mig partipolitiskt ännu tidigare än vad jag gjorde, eftersom det är väldigt roligt och man lär sig väldigt mycket. Jag hade kunnat aktivera mig redan i högstadiet, men nu dröjde det till universitet innan jag blev partiaktiv på riktigt.

Vad betyder Sjuhärad för dig?

Som gammal ombudsman för Miljöpartiets ungdomsförbund så förknippar jag Sjuhärad med Borås med omnejd, ett område med många miljöpartister som det är kul att samarbeta med.

Vilket ämnesområde inom EU är du mest engagerad inom?

Jag engagerar mig i flera frågor, bland annat hur vi kan demokratisera och decentralisera EU, öka medlemsländernas rättigheter och få större öppenhet kring lobbyismen i EU. Jag jobbar även med IT-politik, där jag vill ha ett fritt och öppet internet, reformera upphovsrätten och värna den personliga integriteten. Och så jobbar jag med klimatfrågan, där EU behöver satsa mer pengar på att minska utsläppen och skärpa lagarna för att rädda klimatet.

Vad har du på gång?

Just nu jobbar jag mycket med Marrakechfördraget som ger blinda och synnedsatta bättre tillgång till böcker genom att göra undantag i upphovsrätten och se till att böcker kan spridas över nationsgränserna. Jag är EU-parlamentets ansvariga för Marrakechfördraget. Jag jobbar också en hel del med EU:s framtid i ljuset av att Storbritannien har valt att lämna unionen samt med robotiseringen av vårt samhälle och artificiell intelligens.