16 januari 2018

Intervju med Anna Malmsten

När Anna inte arbetar med politiska frågor tycker hon om att laga mat och äta tillsammans med familj och vänner. Hon har också ett intresse för inredning.

Berätta kort för läsaren vem du är

Jag heter Anna Malmsten och är 31 år. Jag arbetar som regionutvecklare på Västra Götalandsregionens Koncernkontor, på enheten Externa relationer, där ansvarar jag för kommunikation och EU-frågor på hemmaplan.

Jag är född och uppvuxen i Göteborg men har även bott i Uppsala, Långared (utanför Alingsås), Partille, Loughborough (Storbritannien) och Bryssel (Belgien).

Förutom politik är jag väldigt intresserad av jämlikhetsfrågor och kultur, som jag också engagerar mig i ideellt. På fritiden tycker jag om att laga mat och äta tillsammans med familj och vänner. Jag gillar också att drömma mig bort bland inredningsdetaljer, vackra fotografier och smarriga middagsrecept på Pinterest.

Berätta om din roll på Externa relationer

Jag fick jobb på Externa relationer i Göteborg efter att jag gjort praktik på VGR:s Brysselkontor under hösten 2016. Under det gångna året har jag arbetat med en rad olika uppgifter, bland annat var jag ansvarig för programmet på Västsvenska EU-konferensen i Trollhättan, där Ann Linde (EU- och handelsministern) var en av talarna. Jag har rest med Regionfullmäktiges presidium till Östfold för vänregionmöte tillsammans med Östfold fylkeskommun (Norge) och Region Nordjylland (Danmark). Och så har jag ansvarat för Externa relationers webbsidor och nyhetsbrev med drygt 2500 läsare, för att nämna några. Spännande och omväxlande uppgifter där jag, tillsammans med mina kollegor, bidrar till Västra Götalandsregionens synlighet i externa sammanhang och inflytande i frågor som är politiskt prioriterade.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är att få vara med och ta del av, och lära sig, hur demokrati fungerar i praktiken på regional och lokal nivå. När jag får sätta mig in i nya frågor tänker jag ibland också på hur jag tyckte om att spela datorspelen Sim City och Back Packer när jag var liten, det påminner kanske lite om det. Det är väldigt spännande att arbeta med så många olika samhällsfrågor!

Vad var ditt favoritämne i skolan?

Mina favoritämnen i skolan var svenska, franska, historia och NO – särskilt när vi skulle bygga broar och linbanor - inte många känner till det, men jag vann faktiskt förstaprisen för bästa konstruktion när vi tävlade med våra broar och linbanor!

Vad vet du nu som du önskar att du hade vetat när du var yngre?

Jag har nog ofta gått min egen väg när det gäller studier eller fritidsintressen. När jag var yngre kändes det ibland ensamt när intressena kanske fick mig att gå emot kompisströmmen. Det fina är att en är helt fri att skapa sitt eget liv, och när en kan se det går få saker upp emot glädjen i att utforska världen och de olika saker som just DU tycker om att göra i den.

Vad betyder Sjuhärad för dig?

Sjuhärad får mig bland annat att tänka på Ulricehamn, vi åkte dit på skidresa när jag gick i mellanstadiet och jag minns hur vi satt och drack varm choklad och åt apelsin nedanför backen. Det var min bästa del av dagen!

Men Sjuhärad får mig också att tänka på Borås och textilindustrin, min mamma är skräddare och jag har själv arbetat många år i klädbutik. Därför tycker jag det är extra spännande med de nya hållbarhetslösningarna, inte minst kring textil och mode, som kommer från Borås.

Vilket ämnesområde inom EU är ni mest engagerad inom?

De frågor vi bevakar och driver är kopplade till VGR:s regionala utvecklingsuppdrag, det vill säga frågor som har betydelse för Västra Götalands utveckling. De prioriterade områdena är: miljö och hållbarhet, transport och infrastruktur, näringsliv och sammanhållningspolitik, och forsknings och innovationsfrågor.

Vad har du på gång?

Jag har varit på det första planeringsmötet för Västsvenska EU-konferensen som 2018 kommer hållas i Karlstad den 18-19 oktober. Konferensen arrangeras årligen tillsammans med Region Halland och Region Värmland och pågår under två dagar, där det finns möjlighet att nätverka, diskutera och få den senaste informationen om EU:s utmaningar och möjligheter. Konferensen vänder sig till politiker, tjänstepersoner, akademi och näringsliv men även personer med intresse för EU-frågor. Det är ett väldigt roligt koncept att arbeta med, vi har redan en uppsjö idéer kring aktuella ämnen, intressanta talare och bra nätverksaktiviteter för deltagarna – så nu ska det planeras!