24 februari 2017

Intervju med EU-politiker

Exklusiv intervju med Martin Andreasson - nybliven trebarnsfar, ledamot i Europeiska Regionkommittén och kommunalråd i Västra Götalandsregionen.

Berätta kort för läsaren vem du är:

Störst just nu är att jag nyligen blev trebarnsfar. Att få uppleva livets kärna på så nära håll sätter allt annat i perspektiv. Annars är jag civilekonom och har sedan 2006 varit regionråd i Västra Götalandsregionen. Sedan starten ha jag arbetat med sjukvårdsfrågor på olika sätt och de senaste åren har vårdens informationshantering och samhällets digitalisering tagit mer och mer engagemang. Eftersom europafrågor alltid har legat mig varmt om hjärtat är det en ynnest att också vara ledamot i den Europeiska Regionkommittén. Just nu känns det dessutom viktigare än någonsin att arbeta för de grundläggande värderingar som Europasamarbetet vilar på. På min fritid prioriterar jag familjen. Kan jag kombinera familj och båtliv då trivs jag.

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

Kanske lite motsägelsefullt med tanke på hur mitt professionella liv ser ut älskar jag att arbeta med händerna och mitt favoritämne var träslöjd.

Vilken stad besöker du gärna inom EU? 

Oj, det finns så många att välja mellan så svaret beror mycket på säsong och vilket humör man är på för tillfället. Men en stad som överraskade mig väldigt positivt är Bratislava.  

Vad vet du nu som du önskar att du hade vetat när du var yngre?

Hur oerhört värdefullt det är att kunna flera olika språk. Att möta en människa på hennes modersmål är en helt annan upplevelse än att kommunicerar med varandra på mer eller mindre stapplig engelska.

Vad betyder Sjuhärad för dig?

Min relation till Sjuhärad hade i ärlighetens namn sina begränsningar innan jag blev förtroendevald i Västra Götalandsregionen. Idag är det för mig en naturlig och uppskattad del av vårt västsvenska samarbete. En härlig blandning av stad och landsbygd med spännande historia och stark framtidstro.

Vilket ämnesområde inom EU är du mest engagerad inom?

I mångt och mycket är det samma frågor som på hemmaplan. Den senaste tiden har digitaliseringsfrågor varit högst upp på agendan i och med mitt rapportörskap kring den nya handlingsplanen för e-förvaltning.

Vad har du på gång?

Mycket på gång, men i detta sammanhang tänker jag att det som är mest intressant är att jag blivit utsedd att representerar Europas regioner och kommuner i Kommissionens expertgrupp.