24 maj 2017

Intervju med Malin Lydell-Manfjärd

En lärare vars favoritämne i skolan var rast, fungerar det? Absolut om du frågar Malin Lydell-Manfjärd.

Malin har också blivit vald till skolambassadör för EU, en uppgift som tagits fram inom ramen för Lär mer om EU. EU-kommissionen, Sveriges regering, Europaparlamentet, Universitets- och högskolerådet har sedan maj 2009 utbildat över 1 300 lärare i EU-kunskap.

Berätta kort för läsaren vem du är?

Lärare på SPRINT (språkintroduktionen) på Marks Gymnasium och planeringssamordnare för modersmål och studiehandledning i Marks Kommun. Jag är gift och har två fantastiska barn, en 13-årig dotter och en 17-årig son som pluggar på Malmö Idrottsgymnasium. Vi har också en kille från Syrien boende hos oss. På fritiden tycker jag om att resa, läsa, och träffa vänner.

Vad betyder det att vara skolambassadör?

En fantastisk möjlighet att få sprida kunskap om EU och internationella frågor. Det är också mycket utvecklande för mig både som person och i min yrkesroll att få möjligheten att träffa människor från andra länder med andra erfarenheter och andra kulturer.

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

Rast! :) Och engelska.

Vilken stad besöker du gärna inom EU och varför?

Jag älskar Porto! Dels för att det ligger i Portugal som är ett fantastiskt land på så många sätt, god mat, trevliga människor och ett underbart klimat. Dels för att Porto är en sådan vacker stad, med fantastisk arkitektur och vacker natur.

Vad vet du nu som du önskar att du hade vetat när du var yngre?

Att inte vara rädd för att misslyckas. Bättre att försöka, än att inte göra alls.

Vad betyder Sjuhärad för dig?

Trygghet och tradition.

Vilket ämnesområde inom EU är du mest engagerad inom?

Migration och flyktingpolitik. Dels för att jag jobbar med nyanlända, men också för att mänskliga rättigheter och solidaritet alltid har varit hjärtefrågor för mig.

Vad har du på gång?

Vi har blivit inbjudna till två projekt, som båda handlar om integration av nyanlända. Det är ett viktigt ämne, och något som jag tycker att vi måste bli bättre på. Hoppas att de blir beviljade!