28 november 2017

Juniorambassadörer på Marks gymnasieskola

Ungdomar från gymnasieskolan i mark har blivit utvalda att vara juniorambassadörer. I slutet av november så åker de på studieresa till Bryssel.

Europa Direkt Sjuhärad har fått en intervju med nyvalda juniorambassadörer på Marks Gymnasieskola. Varje program i årskurs två har två platser som eleverna får söka till.

Som juniorambassadörskola så har de ett ansvar att inspirera första årets gymnasieelever kring EU. I slutet av november åker de på ett studiebesök till Bryssel och till minnesmärket Breendonklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Europa Direkt Sjuhärad har fått en kort exklusiv intervju med Frida Moberg Naturvetenskapsprogrammet, David Olsson Ekonomiprogrammet, Arvid Hall Teknikprogrammet och Kevin Örn Naturvetenskapligaprogrammet

Hur känns det att bli juniorambassadör?

Vi tycker att det känns ärofyllt och fint att vara utvalda. Det känns viktigt då vi inte vet så mycket om EU innan och att det ska bli kul att få lära oss, särskilt då EU påverkar mycket om vad som bestäms här hemma.

Varför ville ni bli juniorambassadörer?

Det är ett roligt sätt att lära känna folk på andra program. Det är en häftig chans att göra något annat än det vanliga skolarbetet. Bra sätt att lära sig på och man lär sig mer på detta viset.

Hur fick ni reda på att ni kunde bli ambassadörer?

Vi blev inspirerade av tidigare äldre elever till att bli ambassadörer.

Hur tänker ni inför studieresan till Bryssel?

- En häftig chans att få direktkontakt med politikerna säger Frida Moberg

- Kul med politik, kul att resa säger David Olsson

- En chans man skall ta när man får den. Lärorik resa säger Arvid Hall

–Blir intressant att se hur saker fungerar säger Kevin Örn

Det blir spännande med Breendom och Belgisk choklad konstaterar alla fyra.

Se elevernas program här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Europaparlamentets ambassadörsskolor

Europaparlamentet genomför ett program som riktar sig till elever i åldrarna 16-18 år som går på högstadiet eller på gymnasieskolans praktiska eller teoretiska program.

Syftet med programmet är att främja medvetenheten om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati bland ungdomar genom att ge dem aktiva kunskaper om EU och i synnerhet Europa­parlamentet. Det handlar inte bara om att lära om EU utan också att ge dem erfarenhet av europeiskt medborgarskap: vad EU innebär för det dagliga livet och vad ungdomarna kan göra för att forma framtidens Europa så som de vill ha det.