23 oktober 2017

Ulricehamns kommunprofil Lena Matthijs

I oktober månads nyhetsbrev har Europa Direkt Sjuhärad fått en intervju med polischefen och deckarförfattaren Lena Matthijs.

Intervju med Lena Matthijs

Vem är du, Lena?

Jag är områdeschef över polisverksamheten i tio kommuner, däribland alla kommuner i Sjuhärad. Jag har trettio år inom polisen med olika funktioner – i yttre tjänst, polislärare, chef i såväl Skåne som i Västra Götaland. Jag har två barn, bor i Ulricehamn och gift med en polis. Jag är också författare till fyra kriminalromaner.

Vad önskar du att du visste när du var yngre?

Att man är den man är hela livet. Saker faller på plats och att de flesta beslut blir bra. Att man inte ångrar det man gör och att allt är en kombination av medvetna val och tur.

Vad intresserar dig inom EU-samarbetet?

Det polisiära samarbetet, självklart. Kan vi ha ett gränslöst EU när terrorister och andra brottslingar drar sådan fördel av det? Men också migrationsfrågor, djurrätt och miljö intresserar mig.

Europa – har du några favoritplatser?

Jag är Spanienfrälst och har ett hus i Denia. Där är jag så snart jag kan vara ledig några dagar. Denia och Valenica är mitt hjärtas städer. Jag uppskattar också Paris och har fina minnen från Berlin. I Paris har jag varit både som ung och äldre, jag trivs med stadens rymd, puls och vackra gamla byggnader. Berlin har historiens vingslag och krigets präglan, men staden är också modern, framtidsriktad och vacker.