Kommunchef Anders Einarsson och ekonomichef Svante Cras med diplomet som visar den finansiella certifieringen.

13 december 2018

Kommunen certifieras för finanser av högsta klass

Kommunens ekonomi och finanser håller genomgående högsta nivå i den grundläggande analys som Svensk kommunrating gör. Bollebygds kommun är en av 58 kommuner i landet som når högsta nivå A och som därmed certifieras.

Svensk kommunrating gör varje år en grundläggande finansiell analys på alla landets 290 kommuner.

Fem områden analyseras för varje kommun

Analysen baseras på 19 olika nyckeltal inom fem områden; kommunskuld, finansiella risker, finansiella möjligheter, finansiell hälsa och ledningsförmåga. De kommuner som får slutbetyget A blir certifierade. Betyget A visar att kommunens finanser genomgående ligger på högsta nivå.

- Det är ett bra kvitto att vår organisation har gjort ett bra jobb och att vi har kontroll på styrningen. De närmaste åren tyder det mesta på att de offentliga finanserna kommer försvagas. Framförallt vi kommuner står inför stora utmaningar när volymerna inom förskola, skola och inte minst äldreomsorgen kommer öka kraftigt. I detta läge är det förstås oerhört positivt att ha en stabil ekonomi i grunden, säger Anders Einarsson, kommunchef.

Betyg sätts genom jämförelse med en norm

Betygen sätts genom en jämförelse med en tänkt kommun, en norm. Det finansiella slutbetyget sätts utifrån en fyrgradig skala; A-D, och betygen sätts enligt solvensprincipen, vilket innebär ett ekonomiskt läge där en organisation klarar alla sina ekonomiska åtaganden.

2017 certifierades 60 av 290 kommuner. Mer information om Svensk kommunrating och den finansiella certifieringenlänk till annan webbplats.