Från vänster: Susanne Petterson, idrottspsykolog och Emma Johansson från Bollebygd, efter föreläsningen om mental styrka på Almåsgymnasiet i Borås

21 juni 2017

Emma Johansson från Bollebygd tar hand om dina djur i sommar

16-åriga Emma Johansson från Bollebygd är en av de unga företagarna i årets upplaga av Sommarlovsentreprenör som just nu är i full gång i Borås.

Vi följde med Emma till Almåsgymnasiet i Borås under en av introduktionsdagarna. Denna dag föreläste Susanne Pettersson, idrottspsykologisk rådgivare för Svensk Elitidrott, som coachat stora stjärnor som Therese Alshammar (simning), Klara Svensson (boxning), Rasmus Andersson och André Burakovsky (hockey). Susanne pratade om mental styrka och vilka nycklar en individ behöver för att lyckas med det hen vill – såväl inom idrott som entreprenörskap. Efteråt tog vi en pratstund med Emma.

Varför ville du vara med i Sommarlovsentreprenör?

För att jag ville få möjligheten att själv bestämma och planera min egen tid. Jag hade tänkt söka ett vanligt feriearbete i kommunen, men eftersom jag inte riktigt vet vad jag vill med framtiden så tyckte jag att det lät väldigt spännande med Sommarlovsentreprenör.

Vad har du för förväntningar på din tid som Sommarlovsentreprenör?

Att lära mig mer om hur det går till att driva företag. Jag kan ingenting om det nu, här kommer vi få lära oss bokföring, siffror och allt det praktiska.

Vi är givetvis nyfikna på din affärsidé, kan du berätta om den?

Jag älskar djur, men jag vet också att det kan vara svårt att hitta någon som kan ta hand om dem om man ska åka bort, så min affärsidé är helt enkelt att ta hand om Bollebygdsbornas djur i sommar.

Det låter som en väldigt bra affärsidé! Tar du emot vilka djur som helst?

Absolut! Ja det gör jag, dels är jag en inbiten och erfaren hästtjej, men jag kan hantera de flesta djur. Fast ormar och småkryp säger jag nej till!

Vad tar du med dig från dagens föreläsning med Susanne Pettersson?

Att jag har en mental styrka inom mig, och om jag skulle få en förfrågan från en kund så ska jag tro på mig själv för att jag vet att jag har väldigt god hand med djur, att jag inte behöver vara osäker på min egen förmåga.

Vill du komma i kontakt med Emma?

Du når Emma på telefonnummer 0704-918196.

 

Sommarlovsentreprenör

Sommarlovsentreprenör är ett samarbete mellan sju kommuner i Sjuhäradsbygden, som ger alla ungdomar mellan 16 och 18 år möjlighet att testa sina vingar som entreprenörer för en sommar. Med hjälp av erfarna företagare får ungdomarna först hjälp att utveckla sin affärsidé och under en introduktionsvecka får de ta del av inspirerande föreläsningar och undervisning i bokföring, redovisning, ledarskap, utformning av affärsplan och försäljningsbudget. När introduktionsveckan är avklarad erhåller ungdomarna 2500 kr i ett stipendium som de använder för att starta upp sitt företag. I augusti återsamlas gruppen för att berätta om sommarens erfarenheter.

Tidigare år har ungdomarna bland annat sålt studentkalendrar, smycken, kryddor, jordgubbar, kakor, eller sålt värdebevis där pengarna donerats till sjukvården. Mer information om Sommarlovsentreprenör hittar du här.