Hultafors stationshus i Hultafors

13 november 2018

Hultafors station nominerad till ett av länets sju underverk

Hultafors station lyfts fram som en särskild kulturmiljö av Västarvet och är därmed en av kandidaterna som kan röstas fram till ett av Västra Götalands sju underverk.

Under 49 veckor, med start i oktober 2018, lyfter Västarvet fram och berättar om en kulturmiljö från varje kommun i vår region. När alla 49 kulturmiljöer lyfts fram tänker Västarvet be er invånare om hjälp med att rösta fram Västra Götalands sju underverk. Vinnarna kommer att presenteras på den nationella Kulturarvsdagen i september 2019.

Hultafors station – en unik kulturmiljö

Hultafors station beskrivs som ett minnesmärke av ett stationssamhälle med en doft av England. Genom att stationshuset byggdes skapades samhället i Hultafors 1907–09. Stationen var ett stopp på järnvägen mellan Göteborg och Borås och ritades av göteborgsarkitekten Yngve Rasmussen.

Utformat i en engelskinspirerad villastil var stationshuset centralpunkt i samhället fram till 1972 med verksamheter som post- och bankväsende. Behovet av tågtransporter ökade i och med etableringen av Hultafors klimat- och vattenkuranstalt, som senare blev Hultafors sanatorium 1908. Idag ägs och förvaltas byggnaden av Hultafors intresse- och bygdegårdsförening.

Mer information om Västra Götalands sju underverk

Västra Götalands sju underverk på Västarvets webbplats.länk till annan webbplats