Mobilmeny.

Stöd till dig som är anhörig

Kommunens anhörigkonsulent stöttar dig som är anhörig till en äldre person eller en person med demenssjukdom. Konsulenten finns också till för dig som är anhörigvårdare.

Att vara anhörig kan vara en jobbig och påfrestande situation, även om det samtidigt är mycket givande. Att då få stöd och hjälp är väsentligt för att du ska orka - du behöver även tänka på dig själv för att du ska orka ge.

Anhörigkonsulenten kan stötta dig i din roll på olika sätt, bland annat genom att erbjuda enskilda samtal eller bjuda in till grupptillfällen med andra i samma situation.

Grupper för dig med en partner, förälder, mor-, farförälder eller vän som har en demenssjukdom

Att vara anhörig till en person som drabbats av en demenssjukdom kan vara en jobbig och påfrestande situation, även om det samtidigt även kan kännas givande att hjälpa sin närstående. Att då få stöd och hjälp är väsentligt för att du ska orka - du behöver även tänka på dig själv för att du ska orka ge.

Under våren kommer vi gemensamt i Borås, Mark och Bollebygd att starta gruppträffar för anhöriga till närstående med demenssjukdom. Vi kommer att starta två olika grupper. En som vänder sig till dig som har en partner som drabbats av demenssjukdom och vårdar din närstående hemma och en till dig som är barn, barnbarn eller vän. Syftet med grupperna är att ge er anhöriga möjlighet att prata och nätverka med varandra och att öka eran kunskap om demenssjukdom. Varje grupp kommer att bestå av 4-5 anhöriga. Vi kommer att träffas varannan vecka vid tre tillfällen. På grund av coronapandemin träffas vi över nätet, via Teams. Varje träff kommer att ha ett tema till exempel vara: demenssjukdomar, orsaker och symtom, när livet tar slut, bemötande och att vara anhörig.

Anmälan och praktiska detaljer

Du anmäler ditt intresse till gruppträffarna genom att mejla eller ringa. Senast 8/4-21

Gruppen för respektive kommer hållas 15/4, 29/4 och 11/5 klockan 13.30-15

Gruppen för barn, barnbarn och vän kommer hållas 22/4, 6/5 och 20/5 klockan 17-18.30

Att delta i grupperna är kostnadsfritt men du behöver tillgång till en dator eller telefon med kamera, mikrofon och internettuppkoppling samt en mejladress. Använder du surfplatta eller mobiltelefon måste även ladda ner appen Microsoft Teams. Känner du dig osäker hjälper vi dig att komma igång genom att vi testar det ihop innan.

Du som deltagare kommer att se de andra deltagarna och de kommer även se dig.

Med vänliga hälsningar

Cristina Mathiasson, anhörigkonsulent Bollebygd Tel: 0734-64 74 90
Mejl: cristina.mathiasson@bollebygd.se


Vem är anhörig?

Den som ger stöd, hjälp eller omsorg är anhörig.
Den som får stöd, hjälp eller omsorg är närstående.

Anhörigbegreppet omfattar familj, släkt eller goda vänner. Anhörig kan vara till exempel make eller maka, sambo, barn, barnbarn eller vän.

Har du fått ett biståndsbeslut om att vara anhörigvårdare kan anhörigkonsulenten vara ett stöd även för dig.

Stöttning och vägledning

Hos vår anhörigkonsulent Cristina Mathiasson får du som anhörig eller anhörigvårdare stöttning och vägledning i din roll.

Förutom enskilda samtal erbjuder anhörigkonsulenten även gruppträffar och utbildningar för att stärka och stötta anhöriga och anhörigvårdare. Under hösten 2020 startar nätbaserade gruppträffar för barn och barnbarn till demensjuka personer. Se mer under fliken Aktuellt längst upp på sidan. Där hittar du alltid vad som är på gång.

Det stöd du kan få genom anhörigkonsulenten kostar ingenting. Du behöver inte heller göra någon ansökan eller få ett särskilt beslut för att få stöd.

Boka tid för ett första samtal

Ibland kan det vara svårt att veta vad man behöver, men du är alltid välkommen på ett samtal om vad du som anhörig har för behov och vad nästa steg kan vara. Du kan boka tid för ett telefonsamtal eller ett möte genom att ringa konsulenten under telefontid vardagar 8-10, mejla eller fylla i formuläret nedan.

Under coronapandemin sker alla gruppträffar digitalt.

Anhörigkonsulenten har tystnadsplikt

Anhörigkonsulenten har alltid tystnadsplikt. Detta innebär att hon inte får lämna ut uppgifter om dig utan att ditt godkännande. Anhörigkonsulenten för heller inga journaler.


Kontakta anhörigkonsulenten


Cristina Mathiasson
Anhörigkonsulent
telefon: 0734-64 74 90, telefontid vardagar kl. 8-10.
cristina.mathiasson@bollebygd.se

Eller fyll i formuläret nedan!


Kontaktformulär

Så här använder dina personuppgifter: Vi behöver dina kontaktuppgifter för att kunna komma i kontakt med dig. Vi sparar dina uppgifter så länge det behövs för att vi ska kunna kontakta dig. För att använda dina uppgifter behöver vi ditt samtycke, som du i så fall kryssar för i formuläret.

Mer information om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Kontaktuppgifter * (obligatorisk)
Jag vill bli kontaktad via * (obligatorisk)