Mobilmeny.
Skolmat

Mat och måltider

Måltiderna i förskola och skola har stor betydelse för barns hälsa, sociala gemenskap och trivsel och inte minst lärande.

Med mat i magen blir barnen gladare och har lättare att fokusera på både lek och inlärning. Bra måltider bidrar också till att grundlägga hållbara matvanor - för både hälsa och miljö.

Måltiderna som serveras i förskola och skola tillsammans med måltiderna som serveras i hemmet blir tillsammans en bra grund för barnen som då får en bred plattform där de får smaka många olika rätter.

Måltidsverksamheten följer Livsmedelsverket riktlinjer för förskola och skola samt Kost och Närings nationella rekommendationer för hantering av specialkost och anpassade måltider i förskola och skola.

I Bollebygds kommun ser det ut enligt följande:


Måltider



Frukost

kl. 07.45-08.30 (endast för förskolan och fritids)

Mellanmål

kl. 09.30-10.00 (en halv frukt endast i förskolan om det är långt mellan måltiderna)

Lunch

kl. 11.00-13.00 (anpassningar utifrån pandemin: 10:30-13)

Mellanmål

kl. 14.15-15.15 (endast för förskolan och fritids)

 

Måltidsverksamheten på Instagram

Måltidsverksamheten har ett Instagramkonto som har som syfte att sprida vad som händer i hela måltidsverksamheten, allt från förskolekök, skolrestauranger till Restaurang Bollegården.

Måltidsverksamheten på Instagram: matgladje_bollebygd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen att komma till skolrestaurangen och äta lunch med ditt barn!

Bollebygds kommun bjuder vårdnadshavare på en skollunch per läsår. Det gäller även föräldrar till barn på förskola.

Förbud mot nötter och mandel

För att alla ska känna sig trygga har Utbildningsförvaltningen beslutat om ett fullständigt förbud mot alla nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö i våra lokaler.

Motivet till detta beslut är att på alla sätt undvika olyckstillbud med risk för allergiska reaktioner för våra elever och barn. Många barn och ungdomar är allergiska mot nötter, jordnötter eller mandel. En person som är svårt allergisk kan få en livshotande allergichock om hon/han av misstag får i sig detta.

Förbudet gäller vid all verksamhet under och efter skoltid, fritidsverksamhet, disco, fester, personalfika med mera.

Kommunens riktlinjer för val av råvaror

Vi ska alltid välja att handla de produkter som vi har upphandlat. Av de produkter som är upphandlade ska vi följa dessa riktlinjer:

Ekologiskt

Mål för 2024 är att 52 % av alla livsmedel som köps in i Bollebygd kommuns måltidsverksamhet ska vara ekologiska. Vi har många ekologiska livsmedel på vårt livsmedelavtal.

Aktiva val

Vissa produkter väljer vi svenskt före ekologiskt.
För att minska köttkonsumtionen väljer vi att i vissa maträtter byta ut en del av det animaliska proteinet mot linser. Vi arbetar aktivt för att inte använda produkter som innehåller palmolja, där det förekommer ska den vara certifierad.

Kyckling

Av de kycklingprodukter som finns på vårt anbud ska vi välja svenskproducerad kyckling.

Nöt- och fläskkött

Av de nöt- och fläskköttsprodukter som finns på vårt anbud ska vi välja de som uppfyller svenska djurskyddskrav.

Mejeri

Mejeriprodukter ska i hög utsträckning vara ekologiska och uppfylla svenska djurskyddskrav.

Fisk

Av de fiskprodukter som finns på vårt anbud ska vi välja MSC-märkt fisk.

Grönsaker/ frukt

De produkter som handlas in i produktgruppen frukt och grönt ska anpassas efter säsong. Bananer ska vara Fairtrade-certifierade.

Sverige som tillverkningsland

Vårt mål är 75 % av våra livsmedelsinköp ska vara tillverkade i Sverige.

 

Skolmjölksstöd, logotyp.

Skolmjölksstöd från EU

Bollebygds kommun har fått skolmjölksstöd, ett EU-stöd som ger fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan. Det innebär också att barnen utbildas inom till exempel jordbruk, miljö eller hållbar och bra mat i allmänhet.