Lektion på Töllsjöskolan. En elev syns i förgrunden
med en dator. Längre bak i bilden syns fyra elever och en lärare.

16 oktober 2019

13e bästa skolkommun i landet

Bollebygds kommun placerar sig på 13:e plats bland landets 290 kommuner i 2019 års undersökning ”Bästa skolkommun”, som genomförs av Lärarförbundet. Det är en förbättring med 10 placeringar jämfört med året innan.

I hela Västra Götalands län är Bollebygd rankad som nummer 2 av 49 kommuner och toppar listan bland Sjuhäradskommunerna.

– Anledningen till vårt goda resultat är våra duktiga elever, ansvarstagande vårdnadshavare och hårt arbetande kompetenta lärare och rektorer, säger Annelie Fischer, Skolchef i Bollebygds kommun.

Lärarnas utbildningsnivå och elevernas betyg i åk 9 är kommunens styrkor

I Bollebygds kommun är det lärarnas utbildningsnivå och elevernas meritvärde i åk 9 som är kommunens styrkor, medan resurstilldelningen och lärartätheten drar ner kommunens rankning.

Bästa skolkommun rankar inte enskilda skolor eller lärare, istället tittar Lärarförbundet på hur kommuner har satsat på sin skola utifrån 10 olika kriterier. En stor nyhet med årets rankning är att den från och med i år baseras på ett indexbaserat underlag. Detta innebär att varje kommun får en rankningsplacering men också ett individuellt indextal. Indextalet gör det möjligt för kommunen att följa och påverka sin egen utveckling över tid oberoende av hur andra kommuner agerar och placerar sig.

På Lärarförbundets webbplats kan du läsa mer om den nya indexbaserade rankingenlänk till annan webbplats.

Mer om Lärarförbundets undersökning "Bästa skolkommun"