Mobilmeny.
Pojke som åker skidor nerför en skidbacke.

Ny rekommendation - använd hjälm med grönt spänne

Vi vill alla skydda våra barn mot skador. Därför är det viktigt att barn upp till sju år använder hjälm med grönt spänne.

Fyra av tio barn under sju år använder inte hjälm med grönt spänne. Det gröna spännet togs fram efter att flera allvarliga olyckor inträffat där barn skadats och omkommit på grund av att de fastnat med hjälmen i samband med lek. Det gröna spännet är konstruerat för att lösa ut vid viss belastning och när spännet infördes bröts trenden med dödsolyckor.

Det gröna spännets betydelse i ny rekommendation

För att sätta fokus på det gröna spännets betydelse har en svensk rekommendation om hjälmar med grönt spänne tagits fram. Rekommendationen är resultatet av ett samarbete mellan flera aktörer så som tillverkare, myndigheter, försäkringsbolag och representanter för sport- och cykelbranschen.

Det finns hjälmar som är lämpade för cykelåkning och liknande aktiviteter, men det finns även hjälmar som är gjorda av material som tål upprepade slag, som är vanligt vid till exempel pulka- och skridskoåkning.

Mer information om rekommendationen kring hjälmar

Läs mer i rekommendationen 2019 - så väljer du rätt hjälm till ditt barn Länk till annan webbplats. på Konsumentverkets webbplats "Hallå konsument". Där hittar du även mer information om vad du kan tänka på när det gäller hjälmar Länk till annan webbplats..