Mobilmeny.
Skylt med pil till höger och texten Sjuhäradsleden.

Vandringsleder och strövområden

I Bollebygd finns två områden med uppmärkta vandringsleder; Gesebol och Sjuhäradsleden. Lederna som går igenom varierande natur med allt ifrån djupa skogar till öppna åkerlandskap.

Utöver vandringslederna Gesebol och Sjuhäradsleden kan du självklart promenera på något av motionsspåren som finns i kommunen. Information om dessa hittar du under fliken Upplev och göra.

Gesebol

I natursköna Gesebol strax utanför Bollebygd finns sju olika vandringsleder med varierande längd, från 1,9 km till 11,2 km. Området är vackert och varierande med skogar, åkermark och mängder av små skogssjöar. För den som vill bada finns en offentlig badplats i Stockasjön.

Kartor med markerade leder kan köpas till självkostnadspris tio kronor vid Gesebols bygdegård. Kartan hämtas i en låda vid anslagstavlan och betalas via Swish. Lederna är markerade med rödmålade stolpar och pilar.

Fem av lederna utgår från bygdegården, för de övriga två kan ni utgå från de angivna parkeringsplatserna på kartan.

Sjuhäradsleden

Genom Bollebygds kommun går Sjuhäradsleden, en vandringsled som går mellan Hindås och Mullsjö. Den är 14 mil lång och uppdelad i olika delsträckor. Delar av etapp 1 samt etapp 2 samt delar av etapp 3 går igenom Bollebygds kommun.

En del av Europaled 1

Sjuhäradsleden är en del av Europaled 1. Europaled 1 i Sverige invigdes 1992 och startar i Halmstad i söder för att sen avslutas vid Grövelsjöfjällen i Norra Dalarna. Från Grövelsjön kan du fortsätta in i Norge hela vägen till Nordkapp. Om du vill fortsätta söder ut på E1 så tar du färjan från Halmstad till Danmark. Här kan du fortsätta söder ut genom Tyskland, Schweiz och Italien enda ner till Medelhavets kust.

Svenska delen av E1 omfattar cirka 1300 kilometer leder som knyter ihop Hallandsleden, Bohusleden, Vildmarksleden, Sjuhäradsleden, Västra Vätterleden, Bergslagsleden, Malingsbo-Klotenleden, Sméleden, Gagnefs fäbodstigar, Romboleden, Siljansleden, Vasaloppsleden och Södra Kungsleden.

Etapp 1

Etappen är 13 km lång och startar vid Hindås Station där du även hittar mer information. Till största delen vandrar du i skogsmark, på mindre stigar och skogsvägar. Sträckan är rätt så kuperad med några ganska branta partier.

Mot slutet av sträckan passerar du över Nolån och förbi ett av traktens gamla såg- och kvarnverk som man förr ofta såg utmed vattendragen.

  • Längd etapp 1: 13 km
  • Beräknad gångtid: 3,5 timmar

Karta över etapp 1 (pdf) , 12.3 MB.

Etapp 2

Etappen startar vid Hestrafors Idrottsförening. Parkering och information finns vid Hestrafors IF:s klubbstuga. Etappen går till största delen i skogsmark och har ett bra underlag under normala förhållanden. Det finns några ganska branta partier.

Rastplats Slätthult

Vid Aborrsjöns strandlinje i Slätthult ligger en vacker rastplats. En naturskön och rogivande plats med utsikt över sjön med möjlighet till grillning över öppen eld. Här finns ett vindskydd (under restaurering) och en soptunna för att kunna hålla rent i naturen.

  • Längd etapp 2: 10 km
  • Beräknad gångtid: 2,5 timmar

Karta över etapp 2 (pdf) , 12.2 MB.

Etapp 3

Etappen startar en km norr om Olsfors. Parkering och information finns vid Omegastugan. Närmaste busshållplats är Olsfors (1,5 km). Etappen är 10 km och går till största delen i skogsmark och har ett bra underlag under normala förhållanden. Det finns några ganska branta partier.

Rastplats Hultafors

Strax utanför Hultafors finns en rastplats med vindskydd, sittplatser och grillplats. Rastplatsen ligger vackert och högt belägen med milsvid utsikt över Viaredssjön. Där finns en grillplats samt en soptunna för skräp som inte hör hemma i naturen.

Just nu pågår det ett arbete med att se över rastplats Hultafors. Förhoppningen är att kunna rusta upp vindskyddet och grillplatsen inom kort. I dagsläget är vindskyddet inte helt vattentätt vid regn vilket kan vara bra att veta för vandrare som planerar övernattning i Hultafors.

  • Längd etapp 3: 10 km
  • Beräknad gångtid för etapp 3: 2,5 timmar

Karta över etapp 3 (pdf) , 13.3 MB.

Ledmarkering Sjuhäradsleden