Mobilmeny.

Lärare? Vi finns till för dig!

Hör av dig så kommer vi på besök till din klass eller kika i vår verktygslåda för gratis läromedel, spel och andra resurser.

Vi har också ett nyhetsbrev för lärare som skickas ut 1-2 gånger per termin. Vill du ha nyhetsbrevet? Skicka ett mail till europadirekt@bollebygd.se så ser vi till att du finns på listan till nästa utskick. Du hittar gamla nyhetsbrev i högerspalten.

Vi besöker gärna din klass och genomför en aktivitet, läromaterial och besök är alltid kostnadsfritt. Vi föredrar att komma ut till skolan men vid behov kan aktiviterna nedan även genomföras digitalt. Vi erbjuder följande teman just nu:

Europa: En upptäcksfärd!

I hundratals år härjades Europa av krig och splittring. Men under de senaste 60 åren har länderna slutligen uppnått fred, vänskap och sammanhållning. I den här aktiviteten tar vi en närmare titt på vad EU är och hur unionen fungerar.

Aktiviteten tar cirka 1,5 timme inklusive presentation, elevarbete i lärohäfte samt en avslutande frågesport. En rast hinner vi också med. Aktiviteten passar elever i årskurs 6. Kontakt: europadirekt@bollebygd.se.


Vem tjänar på handel?

EU byggdes kring tanken att ökad handel skulle leda till bestående fred i Europa. I den här aktiviteten tar vi en närmare titt på just handel, fred och EU. Vi utgår från modellen "Fångarnas dilemma" och pratar om den inre marknaden, frihandel och globalisering.

Aktiviteten tar cirka 1,5 timme inklusive presentation och diskussionsövningar. En bensträckare hinner vi också med. Aktiviteten passar elever i årskurs 9 och gymnasiet. Kontakt: europadirekt@bollebygd.se.


Diskutera EU!

Vi tar med oss vår verktygslåda och pratar om EU, EU-medlemskap och demokrati. Vi använder oss av övningar som på ett enkelt, roligt och interaktivt sätt utmanar, väcker frågor och fördjupar elevernas kunskap om EU.

Aktiviteten tar cirka 1,5 timme inklusive presentation och diskussionsövningar. En bensträckare hinner vi också med. Aktiviteten passar elever i årskurs 8-9 och gymnasiet. Kontakt: europadirekt@bollebygd.se.

Har du en annan idé?

Det finns också möjlighet att diskutera andra upplägg med oss och göra något på tema som passar er just nu. Det kan handla om specifika sakfrågor eller om EU i allmänhet. Kontakta europadirekt@bollebygd.se så planerar vi tillsammans!

Är du intresserad av EU-frågor och skolutveckling? Vill du ansvara för att samordna din skolas arbete med EU i undervisningen? Tycker du att det skulle vara värdefullt att utbyta erfarenheter med kollegor från skolor runt om i landet? Då är Skolambassadör för EU något för dig.

Gratis utbildning

Skolambassadörer för EU är en utbildning som Universitets- och högskolerådet genomför tillsammans med EU-kommissionen, Europaparlamentet och Regeringskansliet. Målgruppen för utbildningen är både lärare och skolledare.

Utbildningen är gratis och fungerar som ett stöd för skolutveckling inom EU-frågor. Det första steget i utbildningen av skolambassadörerna är en studieresa till Bryssel.

Nio dagar för lärare, tre dagar för skolledare

Utbildningen innehåller moment som projektkunskap, EU-kunskap och möjligheter till stöd från till exempel Erasmus+. Lärarutbildningen är nio dagar fördelade på två tillfällen, skolledarutbildningen tre dagar vid ett tillfälle under året.

Ansökan

Ansökan till 2023 är öppen från den 15 oktober till och med den 11 december 2023.
Sök här: Ansökan till utbildning för att bli Skolambassadör för EU Länk till annan webbplats..

Mer information

På UHR:s webbplats Utbyten.se kan du läsa mer om Skolambassadörer för EU. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du gymnasielärare? Har dina elever påbörjat eller slutfört ett projekt som handlar om EU? Var med i vår tävling och vinn en resa till Europaparlamentet i Strasbourg där eleverna tillsammans med utvalda skolklasser från andra medlemsländer får uppleva en dag som Europaparlamentariker.

Varje år har ett antal svenska gymnasieklasser chansen att representera Sverige i Euroscola i Strasbourg.

Tävlingsvillkor

Eleverna ska ha påbörjat eller slutfört ett projekt om EU. Projekt kan vara ämnesövergripande eller enskilt för ett ämne. Projektet kan vara en utställning om EU, en artikelserie, ett projektarbete, en podcast, en film, en blogg eller något helt annat. Endast fantasin sätter gränser.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En detaljerad beskrivning av projektets praktiska utformning och syfte samt elevernas och din arbetsinsats
  • Illustrationer från projektet, t.ex. bilder tagna under projektets gång
  • Resultat: Skapade projektet ringar på vattnet? Hur påverkade projektet elevernas omgivning?

Ansökan sker löpande under året. Läs mer om hur du ansöker! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.