Mobilmeny.
Kontorsarbete. Två laptops på ett bord. I högra hörnet ser man två personer som skriver på ett papper.


Bo och arbeta var du vill i hela EU

Som EU-medborgare har du fri rörlighet i hela Europa. Du kan alltså bosätta dig i ett annat EU-land för studier eller arbete.

Visste du att:

  • Din rätt att bo och arbeta gäller i alla EU-länder, vare sig du vill bli brandman på Cypern eller elektriker i Estland. Allt du behöver är sjukvårdsförsäkring och bevis på att du kan försörja dig. Då får du bosätta dig i vilket EU-land som helst.
  • Om du vill utbilda dig till kock eller om du studerar och är sjuksköterskeelev och vill praktisera i Portugal, så kan du via ErasmusPro göra 6-12 månader av din praktik i ett annat EU-land. Du får då arbetslivserfarenhet i en annan kultur som räknas in i din lärlingstid.
  • I EU får alla utstationerade arbetstagare automatiskt samma grundrättigheter, till exempel minimilön, som arbetstagarna i värdlandet. Det innebär inte bara att dina rättigheter är skyddade i hela EU utan också att utländska tjänstleverantörer inte kan ha en lägre arbetsstandard. EU vill främja hälsosamma, säkra och rättvisa arbetsförhållanden i hela Europa.

Du kan läsa mer EU:s fria rörlighet på sidan EU&ME Länk till annan webbplats.