Mobilmeny.
Illustration

Illustration: TEXAD


Borås vågar tro på sin idé – leder vägen mot hållbar textilindustri med EU-stöd

Den 1 januari 2025 träder nya krav på separat insamling av textilavfall i kraft, och Borås Stad står i frontlinjen för att möta dessa utmaningar genom bland annat projektet TEXAD. Tillsammans med sju andra europeiska kommuner arbetar Borås för att utveckla innovativa lösningar som kan bli modeller för resten av Sverige och EU, mycket tack vare betydande EU-finansiering genom Interreg.

En vision föds i textilstaden

Idén till projektet TEXAD har sina rötter i Borås, en stad med en stark textiltradition. Här har textilfrågor alltid stått högt på agendan. Med resurser som Science Park Borås och utbildningsprogram har Borås en unik position för att driva frågor om hållbarhet inom textilsektorn.

– Vi har jobbat länge för att driva fram hållbarhet med textil och en cirkulär modell, i hela kedjan - från produktion till avfall, säger Nelly Hayek, projektledare för TEXAD.

När EU-kraven på textilinsamling initierades insåg Borås att de kunde leda arbetet och söka EU-stöd för att realisera sina idéer.

Interreg: En katalysator för förändring

Projektet TEXAD finansieras till 80% av Interreg, vilket ger en total budget på 1,8 miljoner euro. Interreg är ett EU-program som erbjuder stöd till projekt som främjar gränsöverskridande, transnationellt och interregionalt samarbete mellan regioner i Europa för att lösa gemensamma utmaningar och främja hållbar utveckling. Denna finansiering är avgörande för att kommunen ska kunna utveckla och implementera hållbara lösningar för textilavfall, på ett långsiktigt vis.

Miljöfördelar och innovativa lösningar

TEXAD-projektet syftar inte bara till att möta nya lagkrav, utan också till att skapa en mer hållbar textilindustri. Genom att spara resurser och effektivisera insamlingen av textilavfall kan projektet ha stor inverkan både lokalt och regionalt. Den EU-finansiering som projektet får gör det möjligt att investera i innovationer och samarbeten med lokala aktörer som RISE, ett svenskt forskningsinstitut för hållbar tillväxt, som i sin tur bidrar med både kunskap och resurser till projektet.

– Man behöver inte sitta med all kunskap själv. Det är en god idé att ta hjälp av andra aktörer eller bilda ett team och därefter söka medel, säger Caroline Carlsson, kommunikationsansvarig för projektet.

Tips för att söka EU-finansiering

Både Caroline och Nelly uppmanar andra att söka EU-medel genom Interreg.

– Vi själva hade inte haft möjligheten att driva ett sådant här stort projekt utan finansiering från EU, påpekar Caroline. Hon rekommenderar att ha en tydlig plan och att skapa kontakter i god tid innan ansökan görs.

Projektmedlemmarna hade redan ett nätverk med upparbetade kontakter och kunskap från tidigare förstudier, vilket gjorde dem väl förberedda för att ansöka om Interreg-medel.


Man måste våga, och tro på sin idé. Man kan inte få mer än ett nej, säger Nelly.


Trots potentialen är Sverige fortfarande återhållsamt när det kommer till att söka ekonomiskt stöd från EU.

– Andra länder använder sig av EU som ett instrument för deras utveckling, men dit har vi i Sverige inte kommit än, säger Nelly. Sverige måste förändra sin inställning till EU-stöd och se det som en resurs för vårt hållbarhetsarbete.

En cirkulär textilframtid

Projektet TEXAD står som en modell för hur kommuner kan samarbeta för att möta nya krav genom uppdatering av policy som stödjer hållbara lösningar inom textilavfall, med Interreg som en viktig finansiär. Genom att samla kunskap och erfarenheter kan Borås och dess partners bidra till en mer cirkulär textilindustri, där resurser utnyttjas smartare och avfall minimeras.

Med 2025 runt hörnet är Borås redo att leda vägen mot en mer hållbar framtid för textilhantering, och TEXAD-projektet är en viktig del av denna förändring.

Vill du också söka EU-stöd för ditt projekt?

Läs mer på eufonder.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.