Mobilmeny.


Europeiska ungdomsparlamentet höll regional träff i Borås

Förra helgen arrangerade organisationen Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) regional träff där ett 30-tal ungdomar fick testa på att vara EU-politiker för några dagar. Europa Direkt Sjuhärad träffar Sigrid Hägerå, projektledare för den regionala konferensen.

Sigrid Hägerå, projektledare för konferensen, berättar att hon själv blev intresserad då hon gått på Bäckängsgymnasiet och har deltagit på arrangemang med EUP tidigare. Hon fick veta att EUP sökte en projektledare för årets arrangemang blev hon tillfrågad och tackade snabbt ja. Uppdraget är helt ideellt och har inneburit att leda arbetet med att fixa allt praktiskt inför, under och efter konferensen.

- Jag har jobbat med detta sen februari i år och varit så inställd på att planera och jobba att jag först på plats insåg vad vi gjort tillsammans och vad det blev. Det var en otroligt kul upplevelse, säger Sigrid Hägerå.

Hon har bland annat fått skriva visionen för konferensen, söka stipendier och fonder, bokat talare, fixa lokaler och mat och mycket mer, samtidigt som hon fått stöd från det nationella och regionala teamen med innehåll.

Spännande ämnen gav mycket diskussion

Under helgen berörde diskussionerna ämnen som miljö, klädindustri, energifrågor, ekonomi och pandemistöd och mycket mer. Ämnena hade valts ut i förväg och skapade mycket debatt bland deltagarna. Sigrid Hägerå berättar att diskussionerna oftast inte handlar om att man tycker helt olika.

- Deltagarna var oftast överens om problemet, men hade olika sätt att lösa det, säger hon.

Genom rollspelet enades deltagarna om ett antal resolutioner som skrevs under, likt arbetet i EU-parlamentet. Även om många av deltagarna var under 18 år och inte får rösta skapar samtalen goda förutsättningar för att uppmärksamma viktiga frågor och lägga grunden för en förståelse både för sakfrågorna och arbetssättet i parlamentet.

Ideell förening med syfte att utbilda

Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) är en politiskt och religiöst obunden organisation som bildades för att ge ungdomar på gymnasienivå i Europa tillfälle att mötas och diskutera aktuella frågor av gemensamt intresse. EUP utgör ett forum för en öppen och fördomsfri debatt som syftar till att öka utbytet mellan Europas unga, skapa intresse för politiska frågor samt tillföra en europeisk dimension inom undervisningen på gymnasienivå. Verksamheten är till för att utbilda och att genom interaktiva processer simulera arbetsprocedurer i Europaparlamentet.

Varje år arrangeras såväl regionala som nationella och europeiska konferenser och dessa är öppna för sökanden från hela Europa, där elever på de skolor som är medlemmar, har företräde, men det finns också ett antal så kallade wildcards som man kan söka.

En lyckad konferens

Sigrid Hägerå menar att det ger massor att delta i en regional konferens och ser arrangemanget i Borås som lyckat. Deltagarna var jättenöjda och det var många starka och fina tal som hölls. Dessutom svarade man på varandras tal och det var en tillåtande miljö som uppmuntrade till engagemang.

Nästa konferens hålls i november 2022 och är man intresserad av att veta mer kan man kontakta den regionala styrelsen för EUP Väst.

- Man behöver inte åka som delegat till konferensen, säger Sigrid Hägerå. Det finns massor av andra ideella uppdrag också som behövs!

 

Läs mer:

Mer om EUP >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om EUP Väst >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs också Borås Tidnings ledare av Kajsa Kettil: Sträck ut en hand till EU:s unga medborgare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.