Mobilmeny.


EUs solidaritet med Ukraina

Med anledning av den senaste veckans utveckling i Ukraina har EU har tagit fram en webbsida där du kan ta del av uppdaterad och korrekt information om vad som händer just nu. Du hittar länkar till sidor med korrekt information längst ned i denna artikel.

Efter Rysslands kränkning av Ukrainas territoriella integritet har EU:s ledare och institutioner kraftfullt fördömt detta angrepp och brott mot internationell rätt. De kräver att Ryssland omedelbart upphör med sina militära åtgärder, villkorslöst drar tillbaka samtliga styrkor och all militär utrustning från hela Ukrainas territorium och fullt ut respekterar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende.

EU har under lång tid arbetat med Ukraina och sedan konflikten bröt ut 2014 har EU anslagit nästan 1 miljard euro i bistånd till östra Ukraina, bland annat humanitärt bistånd och stöd till socioekonomisk utveckling. EU:s stöd har bland annat bidragit till att trygga en grundläggande levnadsstandard och lindra lidandet för befolkningen i konfliktområden, stödja minröjning och ge människor rättslig och psykosocial hjälp.

EU ökar sitt stöd till Ukraina och skärper sanktionerna mot Ryssland. För första gången någonsin kommer EU att finansiera inköp och leverans av vapen och annan utrustning till ett land som är under attack. Samtidigt skärper EU återigen sanktionerna mot Kreml och Lukasjenkoregimen i Belarus.

Du hittar informationen om vad som händer och vad som gjorts tidigare på EU-kommissionens sida om Ukraina. Här finns länkar till bakgrundsinformation, kort information, fördjupningsmaterial och rapporter.

Kontinuerligt arbete mot mis- och desinformation

Utöver EUs sida om Ukraina kan du även hitta mycket bra information på EUvsDISINFO. EUvsDISINFO grundades 2015 som svar mot Rysslands desinformationskampanjer och manipulation av media. Syftet är att öka medvetenheten och kunskapen om hur Kreml arbetar och få människor i Europa att utveckla bättre resiliens mot digital misinformation, desinformation och mediamanipulation. Även där finns mycket information om Ukraina som uppdateras löpande.

Länkar till de olika sidorna:

EU:s sida om Ukraina >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EUvsDISINFO om Ukraina >>  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EU-kommissionen i Sverige på Facebook >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ursula von der Leyens tal 1 mars 2022 >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Webbsidan EU:s solidaritet med Ukraina finns på alla de 24 officiella språken inom EU, däribland svenska. EUvsDISINFO finns på engelska. EU-kommissionen i Sverige rapporterar kontinuerligt på sin Facebooksida på svenska.