Mobilmeny.


Fira Europadagen - på biblioteket!

Den 9 maj infaller Europadagen och Europa Direkt Sjuhärad bjuder in till livesända samtal och föreläsningar på flera bibliotek runt om i Sjuhärad. Se nedan för ditt närmaste bibliotek.

Tillsammans med flera sjuhäradsbibliotek arrangerar vi livesändningar från Kulturhuset i Stockholm. Vi sänder under hela eller delar av dagen på de olika biblioteken, se listan nedan för vilka tider som gäller för respektive bibliotek. Vi bjuder också på lite fika och/eller frukt för den som önskar.

Under dagen kommer det att hållas fyra pass. Först ut är ett panelsamtal med fokus på det ändrade säkerhetspolitiska läget i Europa. Näst på tur diskuteras klimatomställning i orostider, vilka de stora utmaningarna är för EU:s klimat- och energiomställning för att klara produktion och jobb.

Därefter ett samtal om inre marknaden och handel. Handel som garant för fred var ursprunget till bildandet av den Europeiska gemenskapen, men i spåren av pandemin har nya hinder uppstått som förhindrat resor och handel. Avslutningsvis ett samtal om demokrati – hur kan vi motverka hat och hot, främja det goda samtalet och värna om vår europeiska demokrati?

Arrangörer för sändningarna är Regeringskansliet, EU-kommissionen i Sverige, Europaparlamentets kontor i Sverige, SKR, Sieps, Kommerskollegium, Svenskt näringsliv, SACO, TCO, LO och Europeiska investeringsbanken.

Du hittar hela programmet här >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök oss och titta på livesändningen:

  • Bollebygds bibliotek 11.15-15.00
  • Svenljunga bibliotek: 12.00-15.00
  • Tranemo bibliotek: 10.10-15.00
  • Viskafors bibliotek: 11.00-15.00
  • Vårgårda bibliotek 10.00-15.00
  • Sandareds bibliotek 13.00-15.00

Vad är Europadagen?

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.