Mobilmeny.

15 november 2021

Gaddenskolans internationella projekt får förlängt – första studiebesöket genomfört

Sedan 2020 deltar Gaddenskolan i Bollebygd som koordinator i ett internationellt samarbete via Erasmus+. Projektet "Healthy Life, Wellbeing and Learning" omfattar skolor från sex länder: Sverige, Spanien, Polen, Turkiet, Storbritannien och Italien. Elever i skolans Erasmus Council ser stora fördelar med projektet.

Projektet Healthy Life, Wellbeing and Learning fokuserar brett på hälsofrågor. Från kost och rörelse till mental hälsa. Det är allt vanligare att europeiska elever blir stillasittande, i värsta fall hemmasittare och förhoppningen är att projekt likt detta kan bidra till att vända trenden. När Europa Direkt Sjuhärad besökte Gaddenskolan hösten 2020 hade projektet nyligen startat upp och förväntades pågå till 2022. Nu har projeketet fått förlängt då man under pandemin har haft svårt att genomföra de fysiska aktiviteter som ingått i projektet. Tanken är nämligen att alla deltagande vuxna ska ha möjlighet att besöka varandras länder för att lära sig nya sätt att uppmuntra till rörelse och social interaktion.

Även om eleverna inte reser till andra länder, så är de i allra högsta grad delaktiga. Skolan har ett Erasmus Council där två elever från år 3-6 deltar. Eleverna får i uppgift att driva samarbetet med de andra skolorna genom olika stora och små projekt. Just nu arbetar de med att implementera olika rörelse-appar och webbsidor från de andra länderna och visa för sina klasskompisar hur man kan använda dessa.

Vi träffar en av eleverna i Erasmus Council i korridoren på skolan och hon berättar att de ska ha ett stormöte på skolan där de ska få visa upp rörelselekar och övningar för de andra eleverna. Ulrika Sköldebring, biträdande rektor på skolan, berättar hur engagerade och modiga eleverna är och att de gärna vill bidra till projektet. Hon ser också många fördelar i att eleverna får vara med i ett Erasmus+projekt. Dels utmanas de att prata engelska och öva språket samtidigt som förståelsen för varför de ska lära sig engelska ökar, dels filmar eleverna och får öva sina digitala och kreativa förmågor.

Pandemin påverkade projektet

Ulrika Sköldebring berättar att det varit många turer fram och tillbaka om huruvida de skulle kunna ses eller inte och vilka som kan resa vart. I oktober i år blev första besöket äntligen av – och färden bar av till Teneriffa. Under en vecka fick deltagarna uppleva bland annat vandring, vattensport, dans och kultur.

Men pandemin har inte bara fört med sig negativa aspekter. Tack vare att de haft så mycket kontakt med varandra och haft flera digitala möten har personal från de olika länderna verkligen lärt känna varandra och skapat en god kontakt som de annars kanske inte skulle haft, före första mobiliteten.

- Att mötas digitalt har verkligen underlättat för oss och vi hade mycket bättre koll på varandra när vi väl sågs, säger Ulrika Sköldebring och tillägger skrattandes: ja, även om det har varit lite svårt att ha koll på tidsskillnadena vid våra digitala träffar!

Var nyfiken!

Gaddenskolan har sedan tidigare varit med i flera internationella projekt och Ulrika Sköldebring menar att det har massor av goda effekter och fördelar att delta i denna typ av aktiviteter – både för personal och elever. De digitala verktygen har fört med sig massor av fördelar och kommunikationen mellan eleverna går mycket snabbare än för 10 år sen och det skapar både kontaktytor och ökad kunskap om varandra.

- För att lyckas med ett Erasmus+ projekt behöver man komma ihåg att det tar lite tid och att man kanske behöver brinna för det. Man måste vara nyfiken på andra! säger Ulrika Sköldebring.

Hon tycker också att man ska tänka över ambitionsnivån innan man går in i ett projekt och fundera över hur man förankrar projektet hemma innan man drar igång. Det gör att man får ut mer av arbetet.

- Även om det tar en del tid och resorna absolut är intensiva, så är det värt det. Man får massor av kunskap och erfarenhet tillbaka och dessutom ett nätverk för att skapa nya utbyten och projekt!

Vill du följa projektet?

Det är mycket spännande på gång! Följ gärna arbetet på projektets Instagram: HealthyLifeWellbeing&Learning @healthylifewellbeinglearning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eller på projektetets Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är Erasmus+?

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Programmet skapar möjlighet att söka bidrag för utbyten, och att genom dem utveckla och stärka kompetens och verksamhet tillsammans med kollegor i länder som också deltar i Erasmus+. Läs mer på utbyten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.