Mobilmeny.

3 februari 2022

Internationella besökare på Gaddenskolan genom Erasmus+projekt

Europa Direkt Sjuhärad återbesöker Gaddenskolan i Bollebygd där skolpersonal från Sverige, Italien, Spanien, Polen, Turkiet och Storbritannien träffas genom Erasmus+ projektet Healthy Life, Wellbeing and Learning.

Schemat är fullt för deltagarna i projektet. Vi träffar representanter från de olika skolorna på Gaddenskolan precis efter lunch, yoga och bastubad och innan det är dags för besök i klassrummen där de ska få testa fler aktiviteter med barnen på skolan.

Projektet fokuserar brett på hälsofrågor, från kost och rörelse till mental hälsa. Deltagarna har hittills fått besöka Göteborg, provat svenskt friluftsliv med vandring och eld, ätit såväl svenska tacos som ärtsoppa och ser i vecka fram emot curling och andra fysiska aktiviteter. Under dagen i skolan har de fått prova rast-aktivieteter ihop med eleverna som visat sitt skolområde med bland annat kojbyggen.

- Det är bra med så många lekar som inte kräver massor av saker eller plats. Till exempel Gagaball; du behöver bara en mjuk boll och en skolgård. Vi har också testat King- det var kul, jag blev King- skriv gärna det, skrattar Luis från Spanien. indesi

Han tycker det är roligt kunna ta med nya lekar och spel hem till sina elever för att få dem att röra mer på sig och främja god hälsa. Jon från York i Storbritannien fyller i och berättar att de vid tidigare besök på Gaddenskolan lärde sig King och att hans elever i York nu spelar det, samt att de även vidareutvecklat leken. Han hade även med sina elever i York på video när de hade aktiviteter så att de också kunde utföra dem hemma, samtidigt.

- Det är bra för eleverna att vi gör projekt som detta. De får se och uppleva nya saker och visa sina aktiviteter för andra och berätta saker som de gör, säger Graziella från Italien.

Att eleverna på skolan uppskattar besöket är tydligt. När besökarna fick en rundvisning av eleverna på skolan var det flera som hittat på danser och uppträdde för dem, utan att detta var planerat, och under tiden Europa Direkt Sjuhärad är på plats får gruppen även besök i fikarummet av två elever i åk 1 som bakat kakor till besökarna.

Kakor bakade av skolans elever från avdelning Biet

Testa att göra ett utbyte – det är kul!

De deltagande skolorna har hittat varandra dels genom tidigare projekt, men också genom eTwinning som är en plattform för skolpersonal i något av Europas länder, där man bland annat kan kommunicera, samarbeta, utveckla projekt och dela sin skolvardag.

Alla är överens om att utbyten är viktiga och ger mervärde. De berättar att det skapas en ännu större nyfikenhet hos barnen genom projektet också och de nu tillsammans kan skapa kontakter över hela Europa samtidigt som de främjar rörelse och lek.

Pandemin – och med denna en förlängning av projektet – har varit tuff och gjort att de behövt vara mycket flexibla. Men det har gjort att gruppen skapat ännu bättre band med varandra och haft många fler digitala möten än de annars skulle haft. Det är tydligt att de uppskattar att arbeta tillsammans i projektet.

- Vi har ju väldigt roligt som grupp, vilket såklart gör det hela ännu bättre och mer givande, säger Ulrika Sköldebring, bitrände rektor på Gaddenskolan och en av två koordinatorer för projektet.

Vill du följa projektet?

Det är mycket spännande på gång! Följ gärna arbetet på projektets Instagram: HealthyLifeWellbeing&Learning @healthylifewellbeinglearning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eller på projektetets Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är Erasmus+?

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Programmet skapar möjlighet att söka bidrag för utbyten, och att genom dem utveckla och stärka kompetens och verksamhet tillsammans med kollegor i länder som också deltar i Erasmus+. Läs mer på utbyten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du berätta om ditt Erasmus+ projekt? Kontakta oss på Europa Direkt Sjuhärad: europadirekt@bollebygd.se