Mobilmeny.


Unga européer volontärarbetar tillsammans i Sverige

Europeiska Solidaritetskåren är ett EU-initiativ som syftar till att ge unga ett meningsfullt kulturellt utbyte. Dalía, Lara, Constance, Maike och Tina är några av de som tagit tillvara på denna möjlighet och volontärarbetar tillsammans i Sverige.

De fem tjejerna kommer från olika europeiska länder, men bor nu tillsammans i ett hus i Örby och volontärarbetar i Marks kommun. Vi fick chansen att intervjua tjejerna och få veta mer om deras liv som volontärer.

Vad har ni för arbetsuppgifter som volontärer?

Vi har väldigt olika arbetsuppgifter. Det främsta vi gör är att jobba med Svenska Kyrkan och hjälpa till i deras barn- och ungdomsgrupper. T.ex. varje fredagskväll kan alla mellan 13-18 år komma på Öppet hus och då hänger vi med dem som är där. Sedan är vi på Marks Gymnasieskola och hjälper till i språkklasserna. Vi jobbar även på Erikshjälpen i Skene.

Vad är det bästa med att vara volontärer?

Att man får chansen att upptäcka nya saker och möta nya människor. Det är spännande att komma till en ny kultur och att vi volontärer som har olika nationaliteter lever tillsammans i ett nytt land.

Vad är de största skillnaderna mellan Sverige och era hemländer?

Tyskland och Sverige har många likheter, den största skillnaden är nog att man är mer artig i Sverige. I Sverige känns det som att en chef frågar sina anställda: ”Kan du tänka dig göra detta tills imorgon?” och i Tyskland är man mer direkt och säger ”Gör detta tills imorgon”, förklarar Tina, Lara och Maike.

Dalía fyller på med hennes erfarenhet från Spanien:

I Spanien gör man allt senare, t.ex. äter vi middag kl. 21.00 tillskillnad från här i Sverige. Spanska folket är mer sociala och nära varandra, vi kindpussar främlingar vilket man verkligen inte gör här. Svenskar har högre integritet helt enkelt.

Alla tjejerna enades dock om en av de största skillnaderna:

I Sverige kan man hitta allt om en person på Google! Det kan vi inte göra i våra hemländer. Det är lite galet faktiskt, säger tjejerna och skrattar.

Har ni några tips för någon som är sugen på att volontärarbeta?

Testa! Tänk inte så mycket. Det största steget är att våga resa, men människor kommer hjälpa dig på vägen. Försök att inte oroa dig för att språket kommer vara ett hinder, för man hittar alltid ett sätt att kommunicera med varandra.


Bild volontärer

Namn: Dalía, Tina, Lara, Maike och Constance

Ålder: Mellan 19-26 år

Gör: Volontärarbete i Sverige genom Europeiska Solidaritetskåren

Bor: Just nu i Örby, annars i hemländerna Spanien, Tyskland och Frankrike

Vad är Europeiska solidaritetskåren?

Europeiska solidaritetskåren finansieras av EU-kommissionen och är ett initiativ som erbjuder unga ett meningsfullt kulturellt utbyte. Kåren erbjuder en rad olika volontärprojekt utomlands inom områden som t.ex. miljö, kultur och idrott. Enskilda volontäruppdrag varar mellan 2–12 månader på heltid och ger dig möjlighet att bidra till det dagliga arbetet i en organisation som gynnar lokalsamhället. Genom Europeiska solidaritetskåren täcks dina grundläggande kostnader som mat, boende och resor, du erbjuds tjänster som språkkurser samt får lite fickpengar för personliga utgifter.

Europeiska solidaritetskåren är öppen för dig mellan 18-30 år. Registrera dig i kåren för att få tillgång till de utannonserade volontärmöjligheterna i olika länder. Ansök sedan till de projekt du är intresserad av. Gå in här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att läsa mer och registrera dig i kåren gratis.

Detta reportage är en del av en serie inlägg inför Europadagen 9 maj, där vi uppmärksammar möjligheter för dig som är Ung & EU-medborgare. Håll utkik på vår Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för mer inspiration.