Mobilmeny.
Logotyp i rosa med texten Tänk om i vitt.

Foto: www.tänkom.nu

Tips till dig som är tonårsförälder

Har du en tonåring hemma? Så här inför valborgsmässoafton vill vi påminna om att det är viktigt att ta hand om varandra och sätta gränser när det gäller alkohol. Det är en högtid som kan leda till risk för alkoholkonsumtion bland ungdomar.

Tips till dig som är tonårsförälder - en kampanj i samarbete med länsstyrelsen.

Prata med din tonåring…

En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol.

…på din tonårings villkor

Var beredd att lyssna och diskutera med din tonåring snarare än att diktera villkoren. Då skapar du bra förutsättningar för ett givande samtal. Så sänk garden och kom ihåg att du är den viktigaste personen i din tonårings liv (trots att det inte alltid känns så).

Här har vi samlat fyra enkla tips på vad du som förälder kan göra för att du och din tonåring ska nå varandra.

1. Visa intresse

Försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt, och odramatiskt, att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika, sex m.m. Men undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.

2. Berätta att du bryr dig

Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

3. Undvik förhörsmetoder

Fastän det kan vara svårt så är det bra om du kan undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Annars är risken stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.

4. Få din tonåring att berätta. Allt och lite till

Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad som eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket.

Ovanstående text är hämtad från www.tänkom.nu Länk till annan webbplats. - en kampanj som bedrivs av Länsstyrelsen i samarbete med kommuner och ideella föreningar.

Mer information

Ytterligare information, fakta och tips till dig som är förälder, vårdnadshavare eller annan vuxen i tonåringars närhet:

Besök https://www.iq.se/tonarsparloren/ Länk till annan webbplats. - där finner du fakta och tips om ungdomar och alkohol. Tonårsparlören är en handbok som syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och barn. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Besök https://hejdaalkoholskador.se/ Länk till annan webbplats. – där finner du råd och tips vad gäller langning av alkohol och vilka skador som kan uppstå. Hejdå alkoholskador är en kampanj som drivs av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, i samarbete med Länsstyrelsen.

Besök https://www.barndomutanbaksmalla.se/ Länk till annan webbplats. - där hittar du guiden ”Avgörande ögonblick” med tio konkreta råd hur du som vuxen kan agera och göra skillnad för ett barn. I Barndom utan baksmälla samverkar Systembolaget och IQ tillsammans med ett antal barnrättsorganisationer.