Coronavirus

Coronaviruset och covid-19

Bollebygds kommun följer dagligen händelseutvecklingen av virussjukdomen covid-19 (coronaviruset). Vi tar löpande del av Folkhälsomyndighetens rapportering, råd och riktlinjer. Vi samverkar med Länsstyrelsen och andra myndigheter och kommuner i regionen.

Läget kan förändras snabbt, håll dig uppdaterad om den senaste informationen gällande covid-19 på ansvariga myndigheters webbsidor.

Vi har alla ett ansvar att förhindra att sprida coronaviruset. Följ Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Håll avstånd, undvik alla onödiga resor och avstå från att delta i större sociala sammanhang.

I Bollebygds kommun anpassar vi vår verksamhet och fattar beslut om insatser efter behov. I menyn finns riktad information till:

Senast uppdaterad: 8 april kl 13.20

 • 2020-04-09
  Prata med dina anhöriga på Bollegården via videolänk
  Efter besöksförbudet på Bollegården förstår vi att man kan sakna sina anhöriga nu när man inte får träffa dem. Nu finns möjligheten att ringa upp sin anhörig via videolänk.
  Läs mer
 • 2020-04-07
  Stanna hemma i påsk!
  Påsken är en helg där många människor reser till fjällen för att åka skidor eller till olika delar av landet för att träffa släkt och vänner. I år får vi tänka annorlunda och stanna på hemmaplan.
  Läs mer
 • 2020-04-06
  Nyheter rörande förskolan
  Förskolan anpassar sin verksamhet till personalbrist inom måltid och lokalvård och beslut om förskolebarn med hemmavarande förlädrar förlängs.
  Läs mer
 • 2020-04-03
  Nyfiken på äldreomsorgens hygienrutiner?
  Så här jobbar undersköterskor i Bollegården med hygien.
  Läs mer

För att vi inte ska bli smittade eller smitta varandra måste vi alla ta vårt ansvar:

 • stanna hemma när du är sjuk, även om du bara känner dig lite sjuk och undvik att träffa andra. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar. Det gäller såväl vuxna som barn.
 • var uppmärksam om du har symtom så som hosta, feber, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk och/eller illamående.
 • tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, ta dig inte i ansiktet eller i dina ögon och var noga med att hosta och nysa i armvecket eller en pappersnäsduk.
 • besök inte vård- och omsorgsboenden eller äldre anhöriga, även om du känner dig frisk.
 • undvik onödiga resor. Tänk över om resan verkligen är nödvändig. Minskat resande innebär minskad smittspridning.
 • håll avstånd till andra inom- och utomhus på platser där människor samlas, som t.ex. butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, servicekontor och väntrum och i kollektivtrafiken. Detta gäller även idrottsplatser och gym. Undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
 • avstå från att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
 • följ bekräftad information från myndigheter.
 • undvik att resa i rusningstid

Källa: Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd från 1 april 2020.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pollensäsongen är här

Då covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.

Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.

Undvik att belasta sjukvården i onödan

De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte sjukvård. Det är hög belastning på samhällets telefontjänster. Sök i först hand information på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, och via Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer:

Ladda ner:

Det florerar inkorrekt information på sociala medier och i andra sammanhang. Var vaksam och källkritisk, och håll dig uppdaterad via säkerställda källor.

Här hittar du uppdaterad och säkerställd information från myndigheterna

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sammanställt tips på hur du kan göra för att vara mer källkritisk

Från och med söndag den 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare. Beslutet fattades av regeringen under fredagen den 27 mars.

Orsaken är att begränsa smittspridningen av coronavirussjukdomen covid-19.

Vad räknas som en allmän sammankomst och offentlig tillställning?

Mer detaljerad information om beslutet finns här: Krisinformation - Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Är du arrangör?

För arrangörer av evenemang finns information från Folkhälsomyndigheten kring riskbedömning: Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19länk till annan webbplats

Röda korsets stödtelefon under coronakrisenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Känner du stress och oro kring coronautbrottet som pågår? Ringer du Röda korserts stödtelefon får du prata med personer som har utbildning i psykologisk första hjälpen och förståelse för den nuvarande situationen.

Telefonnummer: 0771-90 08 00
Öppettider: måndag till fredag kl.12.00-16.00
Alla samtal är anonyma.

Syftet med stödtelefonen är inte att göra medicinska bedömningar, samtal av det slaget hänvisas vidare till exempelvis 1177.

Fler resurser där du kan få råd och stöd på mejl, chatt och telefon finns på 177.se länk till annan webbplatseller på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunen följer utvecklingen noga och arbetar utifrån rekommendationer från ansvariga myndigheter och interna beredskapsplaner.

Bollebygds kommuns ansvar är att:

 • se till att samhällviktig verksamhet fungerar
 • sprida samhällsviktig information till dig som medborgare.

Kommunen är i stabsläge för att underlätta samverkan

Stabsläge innebär att kommunledningen är i beredskapsläge för att följa utvecklingen, snabbt kunna utvärdera information och fatta beslut.

Inom alla kommunens förvaltningar pågår planering för hur verksamhet ska kunna bedrivas om läget förvärras eller om det uppstår brist på exempelvis personal eller sjukvårdsutrustning. Två av våra förvaltningar, socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen, har också gått upp i stabsläge.

Tät samverkan med Länsstyrelsen, andra myndigheter och kommuner i länet

Bollebygds kommun samverkar med Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen och följer deras inriktning och rekommendationer. I nuläget sker samverkanskonferenser två gånger per veckan.