Mobilmeny.

70-plussare eller annan riskgrupp?

Personer 70 år och äldre uppmanas att begränsa sina fysiska kontakter med andra så långt som möjligt under en tid framöver. På denna sida har vi samlat information och tips till dig. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Till Folkhälsomyndighetens tips för dig som är äldrelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2 september

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor. Att upprätthålla sociala kontakter och minska ensamheten är betydelsefullt för att bibehålla hälsa och livskvalitet. Försök att hålla kontakt med släkt och vänner på flera olika sätt, via till exempel telefon- och videosamtal, eller genom att träffas utomhus.

 • Röda korsets stödtelefon under coronakrisenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Känner du stress och oro kring coronautbrottet som pågår?
  När du ringer Röda korserts stödtelefon får du prata med personer som har utbildning i psykologisk första hjälpen och förståelse för den nuvarande situationen.

  Syftet med stödtelefonen är inte att göra medicinska bedömningar, samtal av det slaget hänvisas vidare till exempelvis 1177.

  Telefonnummer: 0771-900 800
  Telefontid:
  vardagar 12.00-16.00
  Alla samtal är anonyma.
 • Äldrelinjen MINDlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en stödtelefon där samtalen är anonyma. Volontärerna är utbildade och kan stödja dig eller vid behov hänvisa dig vidare till professionellt stöd

  Telefonnummer: 020-22 22 33
  Telefontid:
  vardagar 8.00-19.00
  helger 10.00-16.00
 • Riksförbundet HjärtLunglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder webbsidan www.tillsammansihost.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med stöd och aktiviteter. Hemsidan är öppen för alla och erbjuder kostnadsfria samtal med hälsocoacher, rådgivning om mat och träning, korta och längre träningsprogram och aktivitetsbingo.

Här kommer några exempel på hur du kan göra det bästa av denna tid:

 • Försök att ha kvar dina rutiner. Det är viktigt för både den fysiska och psykiska hälsan. Dels för att hålla i gång kroppen, dels för att hålla sig mentalt skärpt.
 • SVTs program Hemmagympa med Sofia sändes fram till 1 maj. Där finns tips om träningsformer som går att utföra i hemmet och alla avsnitt finns på SVT Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Fortsätt att hålla kontakten med nära och kära över telefon eller via sociala medier.
 • Fokusera på att göra saker som får dig avslappnad, kanske trädgårdsarbete, hantverk eller meditation.
 • Passa på att göra något i hemmet som du inte hunnit med tidigare, exempelvis att städa ut garderoben.
 • Underhåll dig genom spel, böcker och filmer
 • Läs böcker digitalt, det finns e-böcker och e-ljudböcker. Kolla utbudet av litteratur på bollebygd.elib.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller appen biblio som du kan ladda ner till din telefon. Du använder ditt lånekortsnummer/personnummer och din pinkod för att logga in. Kontakta IT-bibliotekarie Elin om du behöver hjälp att komma igång 0734-64 72 31.
 • Läs på om råd och tips på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Håll dig uppdaterat kring läget kommunens
  corona-informationöppnas i nytt fönster och krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Folkhälsomyndighetens sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Träningsstöd från Bollebygds rehabmottagning att ladda ner som pdf:
  Sittande träningsprogram
  Liggande träningsprogram

Är du 70 år eller äldre och saknar hjälp? Har du funderingar över hur du ska kunna handla mat, gå till apoteket eller utföra andra ärenden som innebär att du behöver vara bland människor? Eller är du yngre och vill hjälpa till? Kommunen kan sätta er i kontakt med varann!

 • Bollebygds kommun kan sätta dig i kontakt med en medmänniska som frivilligt kan hjälpa dig.

  Kontakta Eva Lidslot
  Telefontid: vardagar 8.00-12.00
  Telefon: 0734 64 70 13
  E-post: eva.lidslot@bollebygd.se
 • Om du behöver hjälp på arabiska, dari, tigrinja eller engelska, kontakta Integrationsenheten. Integrationsenheten kan hjälpa dig att komma i kontakt med en volontär som kan hjälpa dig.

  Integrationsenheten
  Telefontid: vardagar 08-16
  Telefon: 0734-64 75 58 eller 0734-64 75 59
  Epost: charlotte.jonsson@bollebygd.se
 • På Facebook finns det en ny grupp, Hjälp för Riskgrupp Corona. Härryda samt Bollebygd kommun med omnejdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Gruppen är till för både dig som behöver hjälp och dig som erbjuder din hjälp.
 • Stötta våra lokala företagare! Det finns restauranger här i kommunen som har hemkörning av mat. Ring dem eller se deras hemsidor.

Biblioteket erbjuder nu hemkörning till alla som tillhör riskgrupp, är hemma på grund av att de är sjuka, eller är oroliga inför att gå ut.

Ring eller skicka e-post till biblioteket och tala om vad du vill låna. När din beställning finns inne kör biblioteket hem den till dig.

Om du vill hämta din beställda bok i parken så går det också bra. Ring innan, eller när du är utanför så kommer vi ut med det du har beställt.

Telefonnummer: 0734-64 72 27
e-post: biblioteket@bollebygd.se