Mobilmeny.

Vaccination mot covid-19

Vaccination mot covid-19 är ett av redskapen för att lindra följderna av pandemin och bidra till att färre människor blir allvarligt sjuka. Vaccinationen är gratis och alla som vill kommer att få möjlighet att vaccineras.

Vaccinationsdag lördag 22 januari

Pandemin är inte över och det viktigaste du kan göra är att vaccinera dig mot covid-19. Den 22 januari har cirka 140 vaccinatörer i Västra Götaland öppet för drop-in, så att ännu fler får möjligheten att ta sin första, andra eller tredje dos.
Här kan du se vilka mottagningar som har öppet för drop-in Länk till annan webbplats. klockan 10.00-14.00 på vaccinationsdagen.

Från och med 10 januari kan du som är 18 år eller äldre få en tredje dos vaccin. Det ska ha gått minst fem månader sedan du fick den andra dosen.

Film som bemöter oro inför vaccination

I filmen samtalar vaccinsamordnare Kristine Rygge med kulturtolk Jihad Taha Ismail om den oro som många känner kring vaccination samt bemöter myter och missförstånd.

Filmen finns textad på arabiska, BKS (bosniska, kroatiska, serbiska), dari, persiska, romani, somaliska (kommer inom kort), svenska och tigrinja.

Vaccination barn 12-15 år

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla från 12 års ålder vaccination mot covid-19. Hälsodeklaration och samtyckesblankett skickas hem till berörda vårdnadshavare i Bollebygds kommun. På folkhalsomyndigheten.se finns information om vaccination mot covid-19 för barn och unga Länk till annan webbplats..

Nationell plan för vaccinering

Det finns en nationell plan för vaccinering och den är indelad i fyra faser. Här kan du läsa om Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats..

Vaccinationerna genomförs av Västra Götalandsregionen Länk till annan webbplats. som vaccinerar utifrån Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och rekommendationer. Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens frågor och svar om vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats..

Samlingssida för vaccinationstider

Västra Götalandsregionen har en samlingssida för de lediga vaccinationstider som finns att boka i regionen just nu. Här hittar du sidan för Bollebygds lediga vaccinationstider Länk till annan webbplats..

Regional telefontjänst om vaccination

Om du har frågor kring vaccination kan du ringa Västra Götalandsregionens telefontjänst. Via telefontjänsten ges allmän information om vaccination mot covid-19. De svarar inte på medicinska frågor och det går inte att boka tid för vaccination via telefontjänsten. Telefontjänsten nås på 010-473 94 30 och är öppen kl. 07.00-16.00. Främst för dig som har svårt att själv söka information på 1177.se.

Om någon kontaktar dig om vaccination

Vårdcentraler som ringer upp invånare för att boka en vaccination kommer aldrig att kräva identifiering via BankID, och aldrig heller någon form av betalning i samband med dessa samtal. Läs mer på polisen.se om hur du skyddar dig mot bedrägerier. Länk till annan webbplats.

Fundera gärna i förväg på hur just du ska agera om någon oväntat ringer dig och vill att du ska logga in eller lämna ut siffror. Om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri, kontakta din bank direkt och gör en polisanmälan Länk till annan webbplats..

Efter vaccination

När du väl är vaccinerad är du själv skyddad. Men du kan fortsatt bära på smittan och smitta andra även om du är vaccinerad. Därför är det viktigt att du fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer. Här kan du läsa på Folkhälsomyndigheten.se om vad du ska tänka på efter att du har blivit vaccinerad Länk till annan webbplats..

Läs mer om myndigheternas rekommendationer på Information om coronaviruset på Bollebygds kommuns hemsida.