Mobilmeny.

Digitala lås inom hemtjänsten

Systemet heter Phoniro. Phoniro lock är ett tryggt och säkert system som används i mer än 10 år och som finns i mer än 100 kommuner. Låset innebär större trygghet och säkerhet för både dig och personalen.

Du som bor i Bollebygds kommun och har hemtjänst får ett nickelfritt lås monteras på din dörr.

En låsenhet monteras på insidan av dörren ovanpå det vred som finns idag. När låsenheten monteras görs ingen åverkan på dörren och monteringen är oförstörande. I samband med montering skriver man på en samtyckesblankett samt lämnar extra nyckel för säkerhets skull om det nyckelfria låset skulle gå sönder. Nyckel förvaras inlåst i ett nyckelskåp i hemtjänsten lokal och endast behörig personal som kan ta ut nyckel när behov uppstår.

Om hemtjänstinsatsen upphör monteras låsenheten ned och dörren återställs som den såg ut från början.

Vanliga frågor och svar

Nedan finns svar på de vanligaste frågor du som brukare eller anhörig kan ha.

Nej, det kommer inte att kosta dig någonting.

Nej, Phoniro förändrar inte försäkringsskyddet (skalskyddet) i hem­met. Det befintliga låset är helt oförändrat efter installationen, vilket är extra viktigt om man har ett säkerhetslås på dörren.

Det är enkelt att montera Phoniro, det tar som regel bara 10 minuter. Montören kommer också att smörja upp låscylindern i din dörr, så om allt går som det ska är arbetet klart på 15-20 minuter.

Endast behörig personal inom hemtjänst och hemsjukvård har tillgång till den digitala nyckeln. Den digitala nyckeln ersätter personalens vanliga nyckel mot en digital nyckel i mobiltelefonen. Personalens mobil kommunicerar med låsenheten på insidan av din ytterdörr.

Kommunen behåller en nyckel till din dörr. Nyckeln förvaras säkert i ett låst nyckelskåp.

Nej det blir ingen åverkan på dörren. När du avslutar din hemtjänst ser vi till att dörren återställs till hur den såg ut innan.

Nej låscylindern byts inte. Bara vredet byts ut. Det innebär att du använder din vanliga nyckel även i fortsättningen.

Phoniro passar på mer än 95% av alla dörrar. Phoniro kan monteras på låskistor som normalt anses som svåra. Till exempel Assa 560, Assa 8765, Assa 310, samt Assa 2000 Evo säkerhetslås.


Då spärras telefonen omgående och blir helt obrukbar.

Phoniro har egen batteriförsörjning. För att öppna en dörr utrustad med Phoniro Lock krävs varken nätspänning eller mobiltelefontäckning. Som back up har hemtjänsten även tillgång till vanlig nyckel in til dig.

Hemtjänsten kommer att ha kvar en nyckel för säkerhets skull. Den förvarar vi inlåst i ett skåp i hemtjänstlokalen. Övriga nycklar återlämnar vi till dig.

Då återställer en montör från hemtjänsten ditt lås till samma skick det var innan vredet byttes.

Nej ditt lås kommer att fungera precis som vanligt, du låser med vredet eller med din nyckel precis som vanligt

Detta är ett beslut som kommunen fattat för att säkerhetskälla en säker nyckelhantering och för att vi snabbt ska kunna komma till dig om du larmar utan att först behöva hämta din nyckel.