Närbild på person som arbetar vid en bärbar dator

Bredband

Tillgången till snabbt och stabilt bredband har en avgörande betydelse för att kunna utveckla digitalisering. Kommunens bredbandsmål (2018) innebär att 95 procent av hushållen och företagen i kommunen bör ha tillgång till bredband till slutet av år 2020.

Du som bor i egen villa, i bostadsrätt eller hyreshus, och du som är företagare eller representerar en förening kan se möjligheten att ansluta till fibernätet hos kommunens samarbetspartner Telia.  länk till annan webbplats

Under "relaterad information" hittar du länkar till andra myndigheter och aktörer som informerar om bredbandsutbyggnaden, hur det fungerar och vilka lagar och regler som gäller.

Bredbandsstrategi

Bollebygds kommun tog under 2015 fram en bredbandsstrategi för kommunen, som bland annat innehöll mål om andelen anslutna till år 2020. Under 2018 har kommunen höjt dessa mål ytterligare.

Målet som antogs 2015 var att till 2020 skulle 90 % av hushållen och företagen har tillgång till bredband med en hastighet på 100 Mbit per sekund. Under 2018 höjde man målet till 95 procent. Möjligheten för hushåll och företag att ha tillgång till ett snabbt och stabilt bredband är en viktig fråga för kommunen.

Bollebygds kommuns bredbandstrategilänk till annan webbplats hittar du under dokument och blanketter.

Framtidens fibernät

Det gamla kopparnätet kommer på sikt att ersättas med fibernät. Detta pågår för fullt i hela Sverige.

Vissa långt ut belägna fastigheter kommer att erbjudas trådlöst alternativ när deras kopparnät släcks ner. Det kan ske med antenn på fastigheten om mobilnätet inte räcker till. Du kan läsa mer om fiber på Telias webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Zitius webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster under "relaterad information".

Vad betyder fiber?

När vi säger "fiber" menar vi fiberanslutning.

  • Fibernätet: Byggs över hela Sverige för att ersätta telefonnätet av koppar
  • Fiberanslutning: Fiberkabel + utrustning som ansluter fastighet till fibernätet
  • Fibertjänster: Abonnemang, det vill säga bredband, tv och hemtelefoni via fiber

Vad är fiber?

I fiberkablar skickas data som ljus genom glastrådar istället för som ström genom koppartrådar. Det innebär att fiber, till skillnad från koppar, ger närapå obegränsad hastighet.

Dessutom påverkas inte fiber av väder, avstånd till telestation eller att grannarna surfar.

Varför ska jag skaffa fiber?

Bra uppkoppling är nästan lika viktigt som vatten och el. Men gränsen är nådd för vad det gamla kopparnätet klarar av. Bara mobilnätet räcker inte till.

Med fiberanslutning och bredband via fiber kan du koppla upp hur många skärmar och apparater som helst, utan att ditt internet blir långsammare eller går ner.