Mobilmeny.
Närbild på person som arbetar vid en bärbar dator

Bredband

Tillgången till snabbt och stabilt bredband har en avgörande betydelse för att kunna utveckla digitalisering.

Kommunen har tecknat ett samverkansavtal med TeliaSonera för att möjliggöra god bredbandstäckning på landsbygden i enlighet med regeringens bredbandsmål.

Bredbandsutbyggnaden är en strategiskt viktig fråga för kommunen då tillgång till ett snabbt och stabilt bredband är viktigt ur demokratisynpunkt.

Läs mer om digitaliseringsprocessen under "Information digitalisering".

Bredbandsstrategi

Regeringen har tagit fram en bredbandsstrategi för Sverige som Bollebygds kommun ställer sig bakom. Målet med strategin är att 95 % av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband med minst 100Mbit/s senast år 2020. År 2025 är målet att 98 % av Sverige ska ha tillgång till 1Gbit/s.

Bredbandsutbyggnad

Open Infra Core AB ska påbörja och genomföra bredbandsutbyggnad under åren 2020-2022. Det handlar om cirka 1 000 hushåll på Bollebygds kommuns landsbygd som fortfarande saknar fiber. Det är framförallt de nordöstra och sydliga delarna av kommunen som är berörda. Ett samverkansavtal tecknades mellan Bollebygds kommun och Open Infra den 30 april 2020. 

Fiber

Det gamla kopparnätet kommer på sikt att ersättas med fibernät. I Bollebygds kommun är det marknaden som bygger fibernät.

Med fiberanslutning och bredband via fiber kan du koppla upp obegränsat antal skärmar och apparater utan att ditt internet blir långsammare eller går ner.

Läs mer: Openinfra.com Länk till annan webbplats.

För fastigheter där kopparnätet tas bort och man inte får fiber kommer ett trådlöst mobilt alternativ erbjudas. Mer informtion och erbjudanden till dig som är berörda hittar du på Telias hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fiber i tätorten

Sedan hösten 2016 har Bollebygd, Töllsjö, Olsfors och Hultafors haft fiber. Här Från ett stort antal tjänsteleverantörer kan man beställa Internet upp till 1000 Mbit, TV samt telefoni.

Telia har byggt i samtliga tätorter. I Bollebygds tätort finns utöver Telia även IP-Only.

Fiber på landsbygden

Utbyggnad av fiber på landsbygden pågår. Bollebygd har tecknat avtal med Openinfra core AB för att bygga ut fiber under 2020-2022.

Under våren 2021 påbörjade Open Infra Core AB utbyggnaden av fiber till hela landsbygden, som är uppdelad i fyra etapper. I juli beräknades 610 hushåll ha sin fiber innan årsskiftet.

Utbyggnaden är indelad i fyra etapper. Etapp 2 och 3 är nästan klart och snart är det dags för etapp 4 och slutligen etapp1.

Läs mer om projektstatus på Open Infras nyhetssida Länk till annan webbplats.