Mobilmeny.

Bollebygds förskolebarn berättar om läsning

Läs med mig!

Bollebygds kommun satsar på högläsning

Bollebygds förskolor, i samarbete med biblioteket, slår ett slag för ökad högläsning i kommunen.

Kom och träffa oss på Bollebygds torg klockan 10-13, lördagen den 19 november. Vi lånar ut och tipsar om bra högläsningsböcker. På torget får du också träffa Mamma Mu & Findus och få din egen högläsningsaffisch!

Forskning visar att högläsningen i ökat något de senaste åren men är fortfarande inte i närheten av tidigare höga nivåer. Förskolorna och biblioteket vill uppmärksamma och medvetandegöra betydelsen av högläsning tillsammans under barnboksveckan v46. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högläsningen är en viktig del i barns språkutveckling och kan utgöra en avgörande skillnad för barnets fortsatta liv. Studier visar att skillnaden i ordförråd mellan en 17åring som läst och en som inte läst kan vara enorm. En 17åring som läst kan ofta mellan 50000-70000 ord medans en 17åring som inte läst bara kan mellan 15000-17000 ord.

Forskning visar också att man bör kunna och förstå kring 50000 ord för att kunna delta och engagera sig i samhället. För att kunna läsa på djupet och förstå en artikel i en vanlig dagstidning krävs en stor ordkunskap.

Fler bra anledningar till högläsning finner man på svenska barnboksakademins hemsida där de listat 17 skäl för barnboken Länk till annan webbplats..

Hoppas vi ses på torget på lördag!