Mobilmeny.
Representanter för Natos medlemsländer samlade i en stor lokal.

Bildkälla: MSB/NATO

Värt att veta om Nato

Hur påverkas jag som privatperson av att Sverige nu är medlem i Nato? Bestämmer Nato vilka som gör värnplikt? Här kan du få svar på dina frågor.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har på uppdrag av regeringen sammanställt information om Nato och vad det innebär att Sverige nu är medlem.

Påverkar Nato mig?

Många kommer inte märka någon skillnad nu när Sverige är medlem i Nato, det beror på vem du är, vad du är intresserad av och vad du jobbar med. Är du intresserad av försvarsfrågor, säkerhetspolitik och följer samhällsdebatten kan du märka en del eftersom medlemskapet innebär krav på Sverige. Däremot ställer Nato inga krav på dig som person. Det du kan märka av är i första hand civila och militära övningar i Sverige tillsammans med andra medlemsländer, men för de flesta svenskar kommer det inte märkas så mycket att vi har blivit medlemmar i Nato.

Det du kan märka av är:

  • militärövningar tillsammans med andra Natoländers militära styrkor
  • civila övningar
  • mer fokus på totalförsvarsfrågor på din arbetsplats, om du arbetar inom samhällsviktig verksamhet.

Bestämmer Nato vilka som gör värnplikt?

Nej, Sverige bestämmer själva vilka och hur många som gör grundutbildning med värnplikt i Sverige. Grunderna för vår svenska totalförsvarsplikt, alltså värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt, kommer inte förändras av Natomedlemskapet. Om några förändringar ska genomföras behövs politiska beslut.

Mer information

Svar på fler frågor och informationsfilmer finns på MSB:s sida Värt att veta om Nato Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

/Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)