Mobilmeny.

Rösta i val

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Dessutom finns särskilda regler för olika val. Om du inte kan rösta själv kan du få hjälp på olika sätt.

Rösta i din vallokal på valdagen

På valdagen röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort. Vallokalen är öppen klockan 8-21 (öppet en timme längre vid EU-val). Kom ihåg att ta med dig legitimation om du röstar på valdagen. Hos Valmyndigheten kan du läsa mer om hur det går till att rösta i din vallokal (val.se) Länk till annan webbplats..

Förtidsröstning

Förtidsröstningen börjar onsdag 22 maj och du kan förtidsrösta fram till och med valdagen, var som helst i hela landet. Förtidsröstningen är öppen varje dag, även helger och valdagen. I Bollebygds kommun kan du förtidsrösta till och med 8 juni, i Krumelurs gamla lokal på Kungsbackavägen 1 i Bollebygd. På valdagen 9 juni finns förtidsröstningen i Bollebygdskolan (gamla lärarrummet, huvudbyggnaden).

Notera att vid ett tillfälle är förtidsröstningen utlokaliserad, se nedan. Vid det tillfället är det ingen förtidsröstning på Kungsbackavägen 1.

Dessa öppettider gäller för förtidsröstningen:

Öppettider Kungsbackavägen 1:

  • Måndag-onsdag kl. 12-17
  • Torsdag kl. 12-19 (OBS! torsdag 6 juni (nationaldagen) är det öppet kl 12-17)
  • Fredag kl. 10-17
  • Lördag-söndag kl. 10-14.

Öppettider på andra platser (stängt på Kungsbackavägen 1):

  • Söndag 2 juni kl 10-14, Bollegården (Allrummet) i Bollebygd
  • Söndag 9 juni (valdagen) kl 8-21, Bollebygdskolan i Bollebygd.

För att få förtidsrösta måste du ha med dig ditt röstkort och id-handling, till exempel körkort. Det går även att förtidsrösta i andra kommuner än i den kommun där du bor.

Ta med dig id-handling och röstkort

När du ska förtidsrösta måste du ta med dig röstkort och id-handling. Om du inte har någon id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling. Om du saknar ett röstkort kan du beställa ett nytt. Hos Valmyndigheten kan du läsa mer om hur du förtidsröstar (val.se) Länk till annan webbplats..

Hjälp med att rösta

Du kan få hjälp för att du ska kunna rösta, om du till exempel inte själv kan ta dig till en lokal för förtidsröstning eller vallokal på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder.

Få hjälp med att göra i ordning din röst i vallokalen på valdagen

Om du inte själv kan göra i ordning din röst, det vill säga stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan du be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får inte berätta för någon vad du har röstat på.

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. För att rösta med bud behöver du ett bud, ett vittne och särskilt material för att rösta med bud. Läs mer om budröstning (val.se) Länk till annan webbplats..

Om du vill rösta med bud behöver du ett särskilt budröstningskit som kan hämtas i lokalen för förtidsröstning, i kommunhusets reception under dess öppettider, eller i en vallokal på valdagen. Du kan också kontakta och sen hämta hos kommunens valsamordnare Suzanna Bengtsson, som nås på e-post suzanna.bengtsson@bollebygd.se eller telefonnummer 0734-64 70 10.

Ambulerande röstmottagare

Två röstmottagare från kommunen kan komma hem till dig för att ta emot din röst. De har med sig det material som behövs för att rösta. De transporterar sedan din röst till en lokal för förtidsröstning, där den hanteras tillsammans med övriga förtidsröster.

Om du har behov av ambulerande röstmottagning (observera att det sker under kontorstid) ska du kontakta kommunens valsamordnare Suzanna Bengtsson för att boka lämplig tid, e-post suzanna.bengtsson@bollebygd.se eller telefonnummer 0734-64 70 10.