24 november 2023
EU-stöd tog Nadja och familjen till den italienska landsbygden
När Nadja Raunegger fick reda på att hon kunde praktisera i Italien genom Erasmus+ visste hon att det var en möjlighet som hon inte kunde gå miste om. Att som småbarnsförälder flytta utomlands med familjen var definitivt påfrestande, men också en utav de bästa upplevelserna hon någonsin varit med om.
Sedan i somras arbetar Nadja Raunegger som gatuingenjör i Marks kommun. I våras blev hon klar med utbildningen till anläggningsingenjör vid Hermods yrkeshögskola. Den sista terminen gjorde hon praktik i Italien. Att praktisera eller studera utomlands är något som många passar på att göra under studietiden. Till skillnad från en del andra är Nadja dock småbarnsförälder vilket innebar att hela familjen fick hänga med på äventyret.
Erasmus+ uppfyllde drömmen
Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Det är bland annat riktat till studenter som kan få stipendium för praktik utomlands. På Nadjas skola var det redan bestämt vilket land som studenterna kunde åka till beroende på inriktning.
– När jag fick se att det stod Italien vid min inriktning så kände jag bara att det är klart, vi måste åka. Jag har alltid haft ett personligt intresse av Italien och det har varit ett slags ogrundat önskemål att jag skulle vilja bo där någon gång, berättar Nadja.
Att flytta utomlands med barn
För att det skulle fungera med barnen ville Nadja hitta en egen praktikplats där hon själv kunde påverka villkoren snarare än att låta skolan ordna en plats. På Erasmus+ hemsida finns portaler som man kan söka praktik genom. På den vägen hittade hon organisationen Extramus som riktar sig mot just Erasmusstudenter.
Väl på plats lyckades Nadja ordna så att hon till skillnad från de andra praktikanterna fick en egen lägenhet med plats för hela familjen. Även om barnen gick i förskola blev hon också tvungen att arbeta skift för att få livspusslet att gå ihop.
– Det var ganska mycket på en gång. Vi hade studier samtidigt så det var barn, jobb, och plugg samtidigt som barnens pappa också pluggade, berättar Nadja.
Personlig och professionell utveckling
I den lilla landsbygdskommunen Terranova da Sibari i södra Italien där organisationen är placerad är det få lokalbor som pratar engelska. För att överhuvudtaget bli förstådd av barnens förskolelärare och personalen i den lokala matbutiken var Nadja därför tvungen att lära sig en hel del italienska.
– Jag är jättestolt faktiskt. Innan har jag alltid känt att jag inte kan några språk men nu kan jag ju faktiskt något språk.
Under praktiken arbetade Nadja som Project manager. I rollen var det stort fokus på projektering och budgetering vilket var områden som hon inte hade lärt sig särskilt mycket om under utbildningen.
– Rent yrkesmässigt lärde jag mig så mycket där nere att det är svårt att beskriva. Jag hade ett helt eget team som jag satte ihop själv. Framför allt blev jag nog bra på människor, alltså hur du bemöter människor.
Kulturkrock
Då vissa praktikanter endast tillbringade några veckor inom organisationen medan andra stannade under en längre period förändrades hela tiden det sociala sammanhanget. Nadja berättar att detta var otroligt utmanande men också lärorikt eftersom hon fick träffa massor av personer från olika kulturer och med olika personligheter.
– Jag hamnade faktiskt i ett missförstånd med min chef och i efterhand insåg jag att det helt enkelt var en kulturkrock. I Sverige är vi ganska vana vid att man arbetar efter tydliga arbetsbeskrivningar och rollfördelningar medan i Italien handlar det mer om integriteten och personen. Vi löste det genom en hälsosam dialog och i slutändan kom vi jättebra överens, berättar Nadja.
Nadjas bästa tips inför praktik utomlands
Nadja tycker att alla som studerar borde göras Erasmus men understryker samtidigt att det gäller att man är modig som person och beredd på att det kan vara tufft i perioder.
– Det är verkligen en fantastisk möjlighet, men du kan inte förvänta dig att allting bara är enkelt. Om man tycker att det är jobbigt att gå till en ny arbetsplats i Sverige så är det liksom tio gånger jobbigare i ett annat land, men jag tror att alla mår bra av det, säger hon.
Nadjas främsta tips till andra som vill göra Erasmuspraktik är att i sin ansökan fokusera på varför man tycker att det är viktigt med kulturutbyten. Detta då EU:s mål med Erasmus+ till stor del är att föra medborgare från olika europeiska länder närmare varandra. Hon tror också att det är viktigt att man i ansökan visar att man är driven och verkligen brinner för sina studier.
– Min rekommendation är att faktiskt sätta dig ner och reflektera kring de här frågorna. Vad tror du att du kan få med dig hem till Sverige? Och sen åt andra hållet, vad kan du bidra med?
Senast uppdaterad: 2023-11-24 Publicerad av: webbredaktionen@bollebygd.se