Mobilmeny.

25 september 2023

Lokalt EU-projekt tar europeiska ungdomar till Sjuhärad

På andra sidan gatan från Örby kyrka ligger en stor vit trävilla med rött tegeltak. Här har Lena, Mara, Pedro, Lara och Rabea bott tillsammans under nästan ett års tid och ägnat dagarna åt volontärarbete - allt tack vare stöd från EU-kommissionen.

Rabea Bernhard, Lara Justine Fahnick, Mara Sophie Hassdenteufel och Lena Palma är från Tyskland medan Pedro Gómez Pascual kommer från Spanien. Under det senaste året har de bott tillsammans i den gamla prästgården mitt emot Örby kyrka, som numera kallas för Agapegården efter det grekiska ordet för kärlek.

Stöd från Europeiska solidaritetskåren

Även om de fem ungdomarna har olika bakgrund förenas de i ett intresse för att uppleva nya kulturer. De ville alla lämna hemlandets trygga vrå och prova på att bo någon annanstans.

- Det har alltid varit min dröm att resa och besöka ett annat land under en längre tid. En av mina vänners mamma berättade om olika volontärmöjligheter som är ekonomiskt täckta och då var ESC det bästa för mig, berättar Rabea.

ESC är en förkortning för European Solidarity Corps, på svenska Europeiska Solidaritetskåren, vilket är ett utbytes- och volontärprojekt som sköts av EU-kommissionen. För att ansöka behöver man en avsändande organisation i hemlandet. För projektet står sedan en värdorganisation som organiserar volontärarbetet, i detta fall Örby-Skene församling.

Kulturella skillnader

Under sitt år i Sverige har Lena, Mara, Pedro, Lara och Rabea fått hjälpa till både i församlingen och med språkundervisning på Marks gymnasium. De berättar alla att de har upplevt flera kulturella skillnader mellan Sverige och sina hemländer.

- Här använder folk alltid förnamn och det är jag inte van vid från Tyskland. Det är trevligt att alla är på samma nivå men i skolan har jag märkt att det inte automatiskt skapas någon respekt för lärarna, säger Lena.

Vidare lyfter ungdomarna fram att de har märkt att svenskar är lite mer tillbakadragna än vad de är vana vid från hemländerna. Detta i kombination med att Örby är ett ganska litet samhälle har gjort det utmanande att skaffa svenska vänner.

- Det är först nu när jag snart ska åka härifrån som jag har hittat bra vänner utanför huset, berättar Mara.

Lärt känna sig själva

Förutom volontärarbetet har ungdomarna också fått möjlighet att åka på spännande resor och träffa ungdomar som deltar i andra ESC-projekt runt om i Sverige. De är överens om att de två bästa resorna var när de besökte Stockholm för en utbildning och när de reste norrut.

- Den största händelsen för mig var när vi besökte Kiruna och jag fick se norrskenet. Sedan tror jag också att jag har lärt mig mycket om mig själv under det här året, svarar Lara vid frågan om vad hon tycker har varit det bästa med projektet.

Just möjligheten att lära känna sig själv nämner ungdomarna som en av de främsta anledningarna till att andra unga personer borde delta i ESC. De tycker alla att de har utvecklat sin sociala förmåga och fått en större insikt kring vad de vill jobba med i framtiden.

- Jag har insett att jag vill bli lärare eller jobba med barn på något sätt. Jag tycker att jag har en bra kontakt med barnen och älskar tillfredsställelsen som uppstår när man lyckas hjälpa en elev att förstå någonting, berättar Pedro engagerat.

Volontärernas tips till andra

För andra som är sugna att göra volontärarbete utomlands har ungdomarna flera tips att dela med sig av. Ett genomsyrande tema är att man inte ska ge upp för tidigt. Detta gäller dels i ansökningsprocessen. Man kan behöva söka till ganska många projekt innan man blir antagen. De menar dock att det är lika viktigt att inte ge upp när man väl är på plats. Allihop är ärliga med att det har varit tufft i perioder men i slutändan är de glada att de fullföljde hela året.

- Men om du gillar att resa och är öppen för nya saker så tycker jag att man ska göra det. Och ta alla chanser du får under året för senare när du studerar eller jobbar så kommer den här tiden aldrig att komma tillbaka, avslutar Mara och hennes rumskompisar håller med.

För några veckor sedan lämnade Lena, Mara, Pedro, Lara och Rabea Örby för nya äventyr både i hemländerna och runt om i världen.

___

Vill du också volontärarbeta utomlands?

Läs mer om ESC här: About | European Youth Portal (europa.eu) Länk till annan webbplats.

Du kan även kontakta Sjuhärads egen EuroDesk-kontor, dit du som ung mellan 13-30 år kan vända dig för tips, råd och inspiration kring möjligheter för unga inom EU: Eurodesk - Borås Stad (boras.se) Länk till annan webbplats.